3 boyutlu programlarda tasarlanan nesneleri somut hale getiren makinelere 3 boyutlu yazıcı denir. 3D yazıcı ile ihtiyaç duyulan nesneleri tasarladıktan sonra çıktılarını alabilirisiniz. 3 boyutlu nesnelerin baskısını alabilmek için genellikle malzeme olarak filament kullanılır. 3B yazıcıların çalışabilmesi için tinkercad veya blender gibi programlarda yapılmış 3 boyutlu tasarımlardan faydalanmak mümkündür. Bu nesneler .stl uzantılı olarak dışa aktarılır. Baskı işlemine gelmeden önce makinenin baş kısmının belli bir sıcaklığa gelmesi gerekmektedir. Baskı yapılırken filament erir ve üst üste gelerek nesneyi oluşturur. Eriyen filament yüzeye gelince donarak katılaşır. Bu sayede belirlenen 3 boyutlu nesnenin çıktısı alınmış olur.
“Tinkercad : Hayallerinizi Gerçek Tasarımlara Dönüştürün” Başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız. | Belnder kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
3D yazıcı ile neler yapılabilir? Kullanım alanları nelerdir?
Hediyelik eşya, dekorasyon için kullanabileceğimiz vazo, isterseniz kendinize bir stres çarkıdahil olmak üzere pek çok ürünün çıktısını alabilirsiniz.
Nasıl isterseniz öyle tasarlayabileceğiniz ve ya hazır bulup yazdırabileceğiniz anahtarlıklar tasarlayabilirsiniz. Ayrıca gidip gördüğünüz, sevdiğiniz şehirlerin en önemli yapılarını da yazdırıp küçük bir minyatür oluşturabilirsiniz. Bu sayede size ait küçük bir münyatür müzesi kurmak bile mümkün gözüküyor.
Anahtarlık ;
Bir öğretmenseniz konuyu daha etkili bir şekilde anlatmak için materyallere ihtiyaç duyarsınız. Bunlar için de 3B yazıcıyı kullanabilirsiniz.
Hücre, mitokondri, kloroplast, endoplazmikretikulm;
Sadece konuyu anlatmak için çıkarılan materyallerin dışında öğrencilerinizle birlikte bir proje yapmak isterseniz kendi tasarımınıza uygun materyaller 3B yazıcıyla çıkarabilirsiniz.
Örneğin; çizgi izleyen robot yapmak için robot için gerekli malzemeleri yazıcıdan çıkartıp kendi robotunuzu kendinizi oluşturabilirsiniz.
Bir oyun tasarımı bile yapıp istediğiniz şekilde oynayabilirsiniz. Labirent oyununu; buradan videoyu izleyebilirsiniz.
Daha birçok şeyi tasarlayıp kendiniz kullanabilirsiniz. 3 boyutlu tasarım programlarında kendi tasarımınızı yaparak 3B yazıcıdan yazdırabilirsiniz.
3B yazıcının kullanım alanları bunlarla sınırlı değil tabi ki. Bunlar birkaç örnek sadece. Günümüzde 3D yazıcı teknolojisi gıda sektöründe, giyilebilir teknoloji, tekstil sektörlerinde de hızla ilerlemekte. En önemli gelişme ise 3B yazıcı ile organ ve doku baskısı yapabilmek.
3D yazıcı teknolojisiyle gördüğünüz gibi birçok şeyi yapabiliyorsunuz ve günümüzde bu kadar çok kullanılırken yapabileceklerimizin de sınırı yok 🙂
Teknoloji kategorisindeki yazılar için tıklayınız. | Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Kitap tanıtımları için tıklayınız. |