Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) sanal ortamlarda hazırlanmış olan nesnelerin gerçek nesnelerin üzerine yerleştirilmesi ile görüntü oluşmasını sağlayan bir teknolojidir. Gerçek dünyadaki fiziksel ortamı çeşitli teknolojiler (telefon, tablet, sanal gözlük vb.) aracılığı ile bir görsel veya metin üzerinden kişilere detaylı bilgi sunmasıdır. Bu teknoloji aynı zamanda bizlerin kullanmış olduğu nesnelere dinamiklik ve gerçekçi hissi kazandıran teknolojidir. Son zamanlarda çok sık duyduğumuz bu teknolojinin kulanım alanını sadece eğitim sektörüne bağlamak doğru olmaz.
Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Artırılmış gerçeklik ile eğitim ortamlarını canlandırabileceğimiz gibi sağlık, oyun, askeri, pazarlama vb. sektörlerde kullanımlarını görmekte mümkündür. Mobil teknolojilerin gelişmesi ile bu teknolojinin ilerleme hızı da artmıştır. Bu teknoloji adını ilk olarak oyun (Pokemon Go) sektöründe duyurarak ilerlemeye başlamıştır. Bu alanlarda nesnelerin 3 boyutlu bir şekilde yerleştirilmesi ve şekillendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Bizler bu teknolojiye eğitim sektöründe kullanım alanına bakarsak karşımıza çok farklı uygulamalar çıkmaktadır. Öğretim kademesinin her basamağında derslerimize entegre edebiliriz. Bu teknolojinin kullanımı ile dersimizin giriş kısmında dikkat çekme amaçlı, gelişme bölümünde detaylı bilgi vermek, dersimizi duyuşsal materyalle desteklemek istiyorsak bu teknolojinin kullanımı dersimize akıcılık sağlayacak ve dersimizin hedeflerine ulaşmasını sağlayacaktır.
Örneğin üniversitelerin kimya bölümünde periyodik cetveli kullanan bir öğretim görevlisinin bu periyodik cetvelde bulunan her bir elementin görseli üzerine artırılmış gerçeklik uygulaması kullanarak öğrencilerinin detayı bilgi almak istediği görseli telefonu aracılığı ile okutarak o element hakkında daha detaylı bilgi almasını sağlayabilir. Bu örnekten de yola çıkarak artırılmış gerçeklik uygulamaları derslerimizde içeriklerimiz zenginleştirerek, eğitim ortamlarında kalıcı öğrenmelerin oluşmasını sağlayabiliriz.