Çip organlar, olarak da adlandırılan bu teknoloji hayvan deneklerin kullanımına son verilmesi için geliştirilmiş cihazlardır. Geçmişte ve günümüzde hayvan denekler oldukça fazla kullanılmış ve insan hayatını korumak için binlerce hayvan denemeler esnasında ölmüştür. Günümüzde yapılan çalışmaların çok çeşitli olduğunu da düşünecek olursak hayvan popülasyondan büyük etkilere yol açmaktadır. Ekolojik dengenin bozulmaması ve denemelerde risk faktörünü ortadan kaldırmak adına geliştirilen bu cihazları daha yakından inceleyelim.
Çip Organlar Hakkında Yapılan Çalışmalar
“Organ işlevlerini taklit etmek amacıyla insan hücreleriyle oluşturulan hava dolu (sarı) ve kanımsı sıvı kaplı (mavi) kanallarıyla akciğer yuva çipi.”
Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü
- Wyss Enstitüsünde, 15 kadar çip organ geliştirilmiştir. Bunların ilki şeffaf ve başparmak büyüklüğünde iki kanallı akciğeri oluşturmaktadır. Üst kanalda alveolar epitelyum hücreleriyle oluşturulmuştur. Altta bulunan kanal ise içerisinde beyaz kan hücreleri barındıran çözeltinin bulunduğu kan damarı hücrelerinden oluşturulmuş kanaldır. Bilim insanları insan biyolojisine yakın bir modelleme yapabilmek için ana kanallara vakum özelliği ekleyerek nefes alma refleksini simüle etmişlerdir. Ingber’ şöyle demiştir.
“Çiplere dahil edilen bu yenilik doku gelişimi, korunması ve işlevselliği için kullanılan kimyasal ve genler kadar mekanik kuvvetlerin de önemli olduğunu gösteren çalışmama dayandırılmıştır. Bu akciğer alveol çipi normal organ düzeyi fizyolojisi ve hastalıklarının modellenmesine, fiziksel kuvvetlerin önemine dair yeni bilgilerin keşfedilmesine, tedaviye yönelik yeni hedeflere ve hatta yeni bir ilacın bulunmasına zemin oluşturmuştur.”
- Ingber ve diğer bilim insanları çalışmaları kapsamında, bağırsak çipi içerisine peristaltik (kusma) hareket entegre edilmiştir.
- Böbrek çipi içerisine kan damarı atışları eklenmiştir. Bu gelişmeler ile mekanik güçler sisteme dahil edilmiştir.
- Sigaranın insan akciğerine verdiği zarar tespit edilmiştir. Yine aynı çalışmalar kapsamında insan üzerinde denenmesi çok riskli çalışmaların olumlu sonuçlanması ile yeni ilaç ve tedavi yöntemleri gelişmekte ve geliştirilmektedir.
- Pensilvanya Üniversitesinde gerçeğe yakın gözler,
- California üniversitesinde ise kalp geliştirme çalışmaları yapılıyor.
- İnsan hormonlarının düzenlenmesi amacıyla da geliştirilmekte olan çipler bulunmaktadır.
Tüm bu gelişmeler bizlere geleceğin tıp alanında çığır açacağını gösteriyor. Aynı zamanda da insan ömrünün uzayacağı görülüyor. Bu çip organların insansı robotlar ve benzeri yapılarda kullanılıp kullanılmayacağı ise merak edilen bir konu.
“Tıp Alanındaki Yapay Zekâ Uygulamaları” ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız. |