Dijital Çağdaki Dijital Hastalıklar

Dijital Çağdaki Dijital Hastalıklar

Dijital hastalıklar, günlük hayatta dijitalleşmenin tam olarak rutinlerimizi gerçekleştirmek için hayatımızda büyük bir yer almasıyla, beraberinde getirdiği farklı türden hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Bu yazıyla birlikte birbirinden farklı ve ilginç dijital hastalıklara değinecek ve belki de kendinizde bulunan dijital hastalıkların farkına varacaksınız. İşte dijital hastalıklar:

  1. Dijital İstifçilik

Günlük hayatta karşılaştığımız, ekran görüntüsü aldığımız veya kendi ürettiğimiz dijital içerikleri (görseller, videolar, mailler, yazılar vb.) biriktirme ve silememe hastalığıdır. Yapılan birçok araştırma ile bu hastalığa sahip insanlara ulaşılmış ve kendileri biriktirdikleri içeriklerin çoğunun neler olduğunu hatırlamadığını söylemişlerdir. Bununla birlikte biriktirme sebebi olarak bir gün işlerine yarayacağı fikrini öne sürmüşlerdir.

  1. Whatsappitis

İlk olarak bilgisayarlarla karşımıza çıkan ve daha sonra tüm dijital araçlarımızda bulunan klavyeler günlük olarak en çok kullandığımız ve bazılarımızın artık ezbere yazılar yazabildiği araç haline gelmiştir. Bununla birlikte günlük klavye kullanım dozunun hızla artmasıyla whatsappitis dijital hastalığı bireylerin yumuşak dokularında zedelenmeler ve kan akışında bozulmalar şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

“WhatsAppitis : SMS Sendromu Üzerine Son Araştırma” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
  1. Hikikomori Fenomenliği

Japonca kelimelerden oluşan bu hastalık toplumdan uzaklaşmak anlamına gelmektedir. Dijitalleşmenin artışıyla birlikte bireylerin daha çok kapalı ortamlarda özellikle evlerinde vakit geçirdiğine şahit oluyoruz. Evlerde geçirilen bu uzun vakitlerde ise sanal ortamlardan yeni arkadaşlar ediniyor ve yeni çevreler kuruyoruz. Bu olayın tamamen sanal olarak ilerlemesi ve gerçek dünyayla bağlantının kesilmesiyle birlikte Hikikomori Fenomenliği hastalığı oluşuyor.

  1. Blog İfşacılığı

Bireylerin bilinçsizce internet üzerinde, sosyal medyada veya insanların kendi kişisel bloglarında paylaştıkları yazıları veya paylaşımları tarayıp diğer insanlarda bunu görmeli fikri ile çevrimiçi ortamlarda yayınlama hastalığıdır.

  1. Youtube Narsizmi

Youtube, dijital ortamlar içerisinde popülaritesine gün geçtikçe katkılar sağlayan bir platform haline gelmiştir. Bununla birlikte her kesimden insan çoğunlukla kendini anlattığı videolar yayınlamaya başlamıştır. İnsanlar kendilerini anlattıkça toplumlarda yer edinmek gibi farklı sebeplerden sadece iyi yönlerini ele aldığı videolara doğru bir kayma olmaktadır. Youtube Narsizmi hastalığı da sürekli kendini öven ve çoğunlukla iyi yönlerini anlatmaya meyilli olan insanların hastalığı olarak literatüre geçmiştir.

  1. Myspace Taklitçiliği

Bu dijital hastalık ise kişilerin çevrimiçi ortamlarda kendini, kendi benliğinden farklı göstermesi ve çoğunlukla başka kişileri taklit etmesi ile ortaya çıkmıştır. Myspace şu anlık çok yaygın olmasa da bizler bu hastalığı sosyal medyada kişilerin birden çok hesabı olduğu ayrıca hepsinin farklı isimler ve kişiliklerde olduğunu görmekteyiz.

  1. Cheesepodding

Bireylerin günlerinin büyük bir bölümünde müzik arayıp indirmesi ve depolaması olarak tanımlanan bir dijital hastalıktır. Bu müzikler yeni olabileceği gibi eski düşük kalitedeki kayıtlarda olabilir. Bu hastalığa sahip bireyler bu durumun bir hastalık değil de koleksiyonculuk olduğunu savunmaktadır.

  1. Enfornografi

Kendini sürekli yenilemek isteyen ve sürekli yeni bilgi arayışında olan bireylerin bu bilgi açlığını dijital ortamlar üzerinden gidermeye ve dindirmeye çalışması olarak tanımlanan hastalıktır.

“Hayalet Titreşim Sendromu (Phantom Vibration Syndrome)” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir