Dijital İkiz – Digital Twin Nedir?

Dijital İkiz – Digital Twin Nedir?

Dijital ikiz, fiziksel bir ürünün sanal kopyası olarak ele alınabilir. Yani gerçek bir nesnenin sanal dünyada anlık olarak kopyasının tutulmasıdır. Ürüne bağlanan sensörler sayesinde veriler toplanarak sanal ikizine gönderilmekte ve aradaki etkileşim sayesinde ürünün performansında iyileştirme yapılabilmektedir.

Arabanıza taktığınız lastiklerin dijital ikizinin cep telefonunuzda kayıtlı olması ve bu dijital ikizin “Lastikleriniz eskidi bir ay içinde değiştirmeniz gerekiyor” veya “sol ön lastiğinizin iç kısmında bir zayıflama var 10 km daha yol gidebilir” şeklinde bildirim vermesi örnek olarak ele alınabilir. Dijital ikiz için şu üç unsurun bulunması gerekmektedir: Bunlar;

  • Ürün
  • Sensörler
  • Ürünün dijital ikizi (sanal kopyası)

İlk öncelikle bir ürünün üretilmesi gerekmektedir. Ardından bu ürüne ait bilgileri alacak sensörler bulunmalı ve bu sensörler ürünle ilgili bilgileri sanal ortama taşımalıdır. Taşıma sonucunda ise ürünün dijital bir ikizi meydana gelir.

Dijital İkiz Teknolojisi ile Etkileşimde Olan Teknolojiler

Simülasyon – Tasarım

Dijital ikizden etkilenecek teknolojilerden ilki simülasyonlar olarak ele alınabilir. Çünkü fiziksel dünyada yer alan nesnelerin sanal dünyada bir simülasyon olarak gösterilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

Nesnelerin İnterneti – Sensör Teknolojisi

Sanal ortamda bulunan ürün ile fiziksel ürün arasındaki haberleşmeyi sağlayacak teknoloji ise Nesnelerin İnterneti (Nİ) teknolojisi olacaktır. Nitekim Nİ; eşsiz bir şekilde adreslenebilen cihazların bir iletişim kanalı vasıtasıyla haberleşmesini ifade etmektedir. Dijital ikiz teknolojisinde ise ürünün dijital ve gerçek halleri birbiri ile iletişim halinde olmaktadır.

Veri Analitiği – Makine Öğrenmesi – Yapay Zeka

Dijital ikiz teknolojisi sayesinde gerçek üründen alınan veriler sanal ortamda depolanacaktır. Depolanan veriler makine öğrenmesine tabii tutularak gerçek ürünün performansının artırılması hedeflenebilir.

Dijital İkiz Teknolojisinin Gelecekteki Muhtemel Faydaları

  • Bir ürünün sanal halinin kopyası olması sayesinde asıl üründe oluşabilecek aksaklıklar, ürüne uzaktan müdahale ile giderilebilecektir.
  • Ürünün dijital ikizi üzerinde, ürüne yönelik çeşitli varyasyonlar geliştirilebilir. Bu sayede yeniden ürünün farklı varyasyonlarını elde etmek için harcanan maliyet azalacaktır.
  • Bu teknoloji kapsamında yer alan gerçek ve sanal ürün arasındaki sensörler sayesinde ürünün tasarımcısı ve imalatçısı arasındaki etkileşim artacaktır.
Dijital ikiz ile ilgili içerikler için tıklayınız. Nesnelerin İnterneti ile ilgili içerikler için tıklayınız. Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız

Dijital Twin ile ilgili örnek rapor için tıklayınız.

4 Comments

    1. Merhabalar,

      Teknik olarak simülasyon, sensör, otomasyon gibi bileşenleri olduğunu söyleyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir