Edge ile Nesnelerin İnternetinin ilişkisini ifade edebilmek için iki teknolojiyi de detaylı incelemek gerekmektedir. Nesnelerin interneti IOT, bilgi işlem cihazlarının birbiriyle haberleşmesi ve kontrollerinin yapılması sağlayan teknolojiye verilen isimdir. İlk kez 1991 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmış ve geliştirilmeye başlanmıştır. Temelde bir veri tabanı üzerinden cihazların yönetimini sağlamak olarak adlandırabiliriz.
Kullandığımız akıllı saatler, bileklikler telefon ile haberleşiyor aynı zamanda bizim belirli özelliklerimizi takip edip veri tabanında depoluyor. Günümüzde evlerde sıklıkla kullanılan mobil cihazlar üzerinden kontrol edilen ampuller, eve gelmeden önce çalıştırılan klimalar ve derecesi sürekli belirli cihazlar üzerinden takip edilen buzdolapları hepsi nesnelerin internetinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza girmiştir. Bu gün de nesnelerin interneti ile alakalı yeni bir teknolojiyi inceleyeceğiz.
“Nesnelerin İnterneti” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Edge ile Nesnelerin İnternetinin İlişkisi
Edge (Uç) Hesaplama, bu teknoloji verilerin işlenmesini ve dağıtım şeklini değiştirmektedir. IOT teknolojisinin büyümesi ile bilgi işlem kapasitesi yüksek teknolojilerde paralel olarak büyüyor. Uç hesaplama temelde veri hesaplamalarını kullandığımız cihaza yaklaştırıyor. Uç hesaplama bizden çok uzakta bulunan bir merkezden kaynaklanan veri akış hızlarındaki değişimlerin ortadan kaldırmaktır. Aynı zamanda maliyeti de düşürmektedir. “Gartner, 2025 yılında verilerin %75’inin geleneksel veri merkezinin veya bulutun dışında işleneceğini tahmin ediyor.”
“Gartner Edge’in Geleceği” isimli analizini detaylı incelemek için tıklayınız. |
Edge teknolojisi ile IOT cihazlarının bulut üzerinde arttırdığı trafiği de azaltacağı düşünülmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir işletmedeki güvenlik kameralarını düşünelim. Birkaç tane güvenlik kamerasının internet tabanlı bir alt yapı ile bir ofise iletildiğini düşünelim. Asıl sorun ise 200 tane kameranın aynı anda canlı görüntüyü ofise iletmesi ile başlamaktadır. Bu durumda video kalitesi düşük olmasına ve bant genişliği maliyetinin de artmasına sebep olmaktadır. Edge hesaplama bu sorunu yazılımı ve donanımı, local olarak işleyerek saklar. IOT sensörü ile bir tablet veya telefon uç cihaz olarak görev yapabilir. Her cihaz bir veri tabanı, her şube bir dağıtım merkezi haline dönüşebilir.
Edge computing tabi ki avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Bunlardan ilki veri güvenliği sorunu. Belirlenen her cihaz verileri saklayabilir. Bu cihazlar tüm verileri saklamaz ancak belli başlı büyüklükte verileri taşır ve diğer cihazlarla paylaşır. Bu noktada verilerin güvenliğini sağlamakta zorluklar yaşanabilir. Bir diğer sorun ise her cihaz için lisans gerekebilir. Edge alt yapısını cihazlarınızda kullanabilmek ve verilerin akışı için programlar ara yüzlere ihtiyaç duyulabilir tüm bunlar lisans maliyetini ortaya çıkarabilir.
“Uç Bilişim Edge Nedir? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
I’m impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I’m very blissful that I stumbled across this in my seek for one thing relating to this.