IBM Watson Yapay Zeka Programı

IBM Watson Yapay Zeka Programı

IBM Watson normal bir dilde kendisine sorulan soruları doğru cevaplamak için geliştirilmiş bir yapay zekâ programıdır. Bu uygulamanın adı IBM firmasının kurucusu olan Thomas J. Watson’dan gelmiştir. Bu uygulama DeepQA projesinin bir parçası olarak geliştirilmeye devam etmektedir. Bu uygulama POWER7 işlemci tabanlı sistemler üzerinde çalışmaktadır.

“Yapay Zeka” kategorisindeki içerikler için tıklayınız.

Watson, oluşturulurken Java ve C++ dilleri kullanılmıştır. Bu yazılım çalışması için yine IBM’in geliştirmiş olduğu DeepQA yazılımı ve SUSE Linux Enterprise Server kullanılmaktadır. Watson, doğal dil işleme, bilgi alıp işleyip gönderme, bir soru karşısında akıl yürütme, gibi konularda ileri gelen bir programdır. Bu program hipotez üretme, kanıt toplama, veri işleyip analiz etme, değerlendirme ve birçok insancıl olaylar için DeepQA teknolojisinin üzerine kurulmuştur. Watson, ilk çıktığı zamanlarda sadece IBM firmasının çabasıyla oluşturulmuş olsa da daha sonradan Amerika’nın büyük üniversitelerinden öğrenci ve geliştiriciler ekibe katılarak geliştirilmeye devam etmiştir.

Watson, insanların konuşma dilini anlama ve sorunlara hızlı ve doğru yanıt bulma becerisi ile insanların hem özel hayatlarına, hem de iş hayatlarına yardımcı olma konusunda büyük önem taşır hale gelmiştir. Watson bireylerin karşılaştıkları çok zor, karmaşık durumlarda hızlı ve doğru çözümler bulmasını sağlayacaktır. Bu özellikleri sayesinde Watson sağlıktan hizmet sektörüne kadar birçok alanda fayda sağlayacaktır.

 

IBM Watson’ın Yapabileceği 5 Şey
  • Kanser Teşhisi: Watson, 2013 yılında akciğer kanseri teşhisi ve tedavilerinde klinik kararları almak New York’ta Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde nitelikli insan sayısının az olduğu gelişmiş ülkelerde ilaç yapımı, randevu, onkoloji ve genom çalışmalarında kullanılmaktadır.
  • Siber Suçlar İle Mücadele: IBM Watson, siber suçlardan kaynaklanan dijital saldırıları önceden fark edip tedbirler alan koruma sağlayan bir sistemdir. Bu uygulama günde 200.000′ den fazla sistem tarayabilmektedir. Bu siber güvenlik ekiplerinin yapabileceğinin kat kat üstündedir.
  • Beslenme Alışkanlıkları: IBM Watson, sizlere sizin yemek alışkanlıklarınıza göre tarifler verebilir. Bu tarifler Watson’un kendi özel tarifleridir. Bu özel tarifler bir yemek kitabı bile oluşturdu.
  • Alışveriş: Watson bir alışveriş söz konusu olduğunda ihtiyaçları belirleyip sizlere öneriler sunabilir. Bu öneriler sizlerin doğru ve güvenilir alışverişiniz için.
  • Otonom Araçlar: Otonom araçlar bilindiği üzere insan müdahalesine gerek kalmadan sürüş yapabilmeyi hedeflemektedir. Bunu yapabilmek için bir karar mekanizmasına gerek vardır. Bu karar içinde yapay zekâ kullanılmaktadır. Watson’un bu konuda hizmeti olan OnStar Go için General Motors İle ortaklık yapmıştır. OnStar Go çevreden tutun da araç içindeki insanlardan aracın durumuna göre her şeyi Watson sayesinde öğrenip ona göre karar verebilir.
“IBM Watson” için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir