İstasyon tekniği, tüm sınıfa her adımda (her istasyonda) bir önceki grubun çalışmalarına katkıda bulunarak devam etmeyi ve bitmemiş işler yapmayı öğreten bir yöntemdir.
Bir istasyon seçiminde bazen bir öğrenci veya bir öğretmen belirleyici olabilir. Öğrenciler, hazır bulunuşluk seviyelerine bağlı olarak çeşitli öğrenme görevleri ve etkinlikleri ile yönlendirilir. Böylelikle bir kişi hak etmediği şeyle meşgul olmaz ve kendi başına zaman kaybetmez. Öğrenci bu konuyu çeşitli etkinliklerle uygulayabilir, bazen arkadaşlarına öğretebilir, bazen bu konuda bir proje hazırlayabilir. 30 kişiden fazla bir sınıfta (tüm öğrenciler katılır ve etkinlik sırasında) bu tür yöntemleri kullanmakta zorluklar olsa da öğretmen, sınıf gözlemcilerinin yarısını sınıfın içinden seçerek bu zorluğun üstesinden gelebilir.
İstasyon tekniği uygulanırken tüm sınıf 3-4 veya daha fazla istasyona bölünebilir. Bu istasyonlar örnek yazma, sebep ve sonuç değişikliği, slogan yazma, afiş hazırlama, şiir ve hikâye anlatımı gibi istasyon durakları olabilir. Her istasyona giden öğrenciler belirlenir. Tüm öğrenciler bu etkinlikte rol alır. Her bir grup için bir istasyon şefi belirlenir. (Bu çalışma öğretmen tarafından da yapılabilir). Lider gruba rehberlik eder ve iş bittiğinde ürünleri toplar. Gruplar istasyonlara dağılmış durumda ve her grup gittiği istasyonda 10 dakika çalışmaktadır. 10 dakikalık süre sonunda gruplar yerlerini değiştirirler. Her bir grubun bu etkinlikte aktif olarak çalışması garanti altına alınır. Yeni istasyonu için yer değiştiren gruplar, kendilerinden önceki grubun yarım bıraktığı yerden devam eder. Kursun sonunda tüm grupların çalışmış olduğu materyaller bir araya getirilir.
“Ters Yüz Öğrenme Modelinde W-S-Q Tekniği” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
İstasyon Tekniğinin Sağladığı Yararlar:
- Sınıfın derse aktif olarak katılmasını sağlar.
- Öğrencilerin üretkenliklerini geliştirir.
- Öğrenciler yaşayarak öğrenirler.
- Grup iş birliğini geliştirir.
- Öğrenciler, farklı zekâ ölçümleri ve alanlarını kullanır.
- Öğrencilerin grup içi iletişim becerileri gelişmektedir.
- Yaratıcı düşünmeye olanak sağlar.
- Öğrenciler girmiş oldukları bu dersten hoşnut olacaktır.
- Süreç sonunda ürün ortaya koyan öğrencilerin özgüvenleri artarken olumlu hissetmelerine neden olur.
- Özgün içeriklerin ortaya çıkmasını sağlar.
İstasyonlarda öğrenme tekniğine yönelik öğrenci görüşleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |