Koronavirüs Testi Yapabilen Yapay Zekâ: Covid-Net

Koronavirüs Testi Yapabilen Yapay Zekâ: Covid-Net

Ülkemizde ve dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden koronavirüsün tedavisinin yapılması için öncelikte hızlı bir şekilde tespit edilmesi gerekiyor. Koronavirüs testi yaptırmak isteyen kişiler hastaneye gidiyor. Fakat test için gereken bekleme süresi de oldukça fazla. Şuan virüsü tespit etmesi için kitlerden faydalanıyoruz. Son dönemde Çin den gelen, diğerlerine oranla daha hızlı sonuç veren kitler kullanılmaya başladı. Fakat bunlarda da 12 saate varan bekleme süreleri olabiliyor. Bu da hastalığın yayılma oranının artmasına neden oluyor.

“Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması” isimli yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Covid-Net Nasıl Çalışıyor?

Kanadalı yapay zeka şirketi DarwinAI ve Waterloo Üniversitesi’nden Linda Wang, Alexander Wong ile işbirliği yaparak Covid-Net adını vererek geliştirdikleri yapay zeka; insanların akciğer filmlerini izleyerek Koronavirüs olup olmadığını tespit edebilecek. Yapay zekanın ülkemizin ve dünyanın bu kadar önemli bir sağlık sorunuyla mücadele ederken geliştirilmesi oldukça önemli bir gelişme. Bu sayede testlerin daha hızlı bir şekilde sonuç vermesi sağlanabilir. Covid-Net geliştirilirken bakteriyel enfeksiyon ve viral geçiren hastalardan toplamda 5941 röntgen görüntüsü alınarak yapay zeka veri tabanına yüklendi. Geliştirilen Covid-Net bu verilerden yola çıkarak Koronavirüs teşhisi koyabiliyor. Geliştirilmeye devam eden Covid-Net’ e ne kadar çok veri eklenirse başarı oranı da o ölçüde artabiliyor.

DarwinAI’nin CEO’su Sheldon Fernandez Covid-Net’ in kullanım için tam olarak hazır olmadığını söylüyor ve yapay zekâ araştırmacılarını da destek olmaya çağırıyor. Bu çalışmalara katılmak isteyen araştırmacılar için ise veri tabanında bulunan bilgileri ücretsiz bir şekilde sunuyor. Covid-Net’ in şuan için kullanılacak yeterliliğe sahip olmadığını belirten Fernandez den sonra ise Huawi benzer çalışma prensibine sahip olan yapay zeka geliştirdi. Bu yapay zeka ise teşhisi 2 dakika içinde koyabiliyor. Sistem şuan test aşamasında olmasına rağmen başarılı bir şekilde ilerliyor.

Yukarıda belirtildiği üzere yapay zeka şuan için kendini henüz kanıtlayamadı. Teknoloji ve bilgisayar alanında ki gelişmeler insanları umutlandıracak şekilde ilerlemektedir. Bu gelişmeler ileride başta sağlık alanında olmak üzere büyük girişimlerden olabilir. Dünyada ve ülkemizde hızlı bir şekilde yayılan koronavirüsün olduğu bu dönemde Yapay zekanın kısa bir sürede geliştirilip kullanılmasını umuyoruz.

“Yapay Zeka” kategorisine ulaşmak için tıklayınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir