Ev ve iş yerlerinde yoğun bir şekilde kablosuz erişim için kullanılan Wi-Fi (Wireless Fidelity) teknolojisinin yerini alması beklenen Li-Fi (Light Fidelity) teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknoloji ampuller ile bilinen görülebilir aydınlatmalar üzerinden kablosuz yüksek hızlı internet sunmayı hedefliyor. Daha iyi bant genişliği, hız ve verimliliğe sahip olabilmek için Li-Fi (Işıkla İnternete Erişim Sunan Teknoloji – Light Fidelity ) teknolojisi geliştirilmiştir. Kablosuz ve çift yönlü iletim yapmaktadır. Li-Fi teknolojisinden ilk olarak 2011 yılında TED etkinliğinde Harald Haas bahsetmiştir.
Bu teknolojinin amacı, led hem ortamı aydınlatacak hem de internet sağlayacak olmasıdır. Ledlerin insan gözünün algılayamayacağı hızda kapatılıp açılmasıyla veri transferi sağlayıcısı olarak çalışması amaçlanıyor. Cihazlarda Wi-Fi alıcıları bulunacak. Ledlerden gelen bilgi çift yönlü olarak işleyecek, ledlerin yanıp sönme durumlarından bu cihazlar bilgi alacak ve led ampullere de bilgi gönderebilecekler. Led ampuller bu teknolojiyi destekleyebilecek şekilde üretilip geliştirilmiş ve çift yönlü bilgi alışverişine uygun şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Bizlerde bulunan tablet, bilgisayarlarda da Li-Fi teknolojisini kullanabileceğimiz Li-Fi alıcı cihazlarını kullanmamız gerekecek.
“Li-Fi teknolojisi üzerine bir anket” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Li-Fi Teknolojisinin Sağlayacağı Avantajlar;
- 100 kata kadar yüksek hızda kablosuz internet bağlantısı ve bilgi alışverişi sunacak.
- Hızlı olmanın yanında daha güvenli olacak. Wi-Fi sinyalleri duvardan geçebilirken evde Li-Fi sinyalleri perdeler aracılığı ile ev içerisinde tutulabilir.
- Sistem ışıkları devamlı açık tutmak gerektiği anlamına gelmiyor. Ampullerin çok kısıkta bile veriyi aktarabileceği söyleniyor.
- Evlerdeki monitörler ve televizyonlar yakın bir zamanda kablosuz hale geldiklerini görebiliriz.
“5G Teknolojisi: Hücresel Ağların Geleceği” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Bu teknolojinin kullanımı çoğu alan için sağlanabilir. Bunlara örnek olarak, otomobillerde, sokaklardaki aydınlatma direklerinde, uçaklarda, suyun altında da iletim sağlandığı için bu şartlarda çalışan denizaltılar buralarda çalışan bilim insanları için yararlı etkili bir çözüm olabilir.
Şu anda laboratuvar ortamlarında fabrikalarda deneysel olarak üzerinde çalışılmaktadır. Yakın bir zamanda bu teknoloji daha sık görülmeye başlanacak.
“Helium Hotspot Nedir? Bağlantıyı Nasıl Gerçekleştirir?” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |