Milis Linux: Yerli ve Milli

Milis Linux: Yerli ve Milli

Yerli ve milli projelerin gündemde olduğu zamanları yaşıyoruz. Her şeyin yerlisi ve millisi olduğunu iddia eden ürünler, yazılımlar piyasada geziyor. Peki yerli ve milli Linux dağıtımı olur mu? Bu soruyu yanıtlamamız için Linux dağıtımının ne demek olduğunu anlamak içim Milis Linux ‘u incelemeliyiz.

Linux dağıtımı GNU araçlarını, kerneli ve arayüz uygulamalarını bir araya getirerek tam teşekküllü bir işletim sistemi oluşturan yapılardır. Bu yapılara örnek olarak Ubuntu, Fedora, Debian vb. dağıtımlar sayılabilir. Peki Milis Linux’u bir araya getiren bu araçlar yerli midir? Tabiki tamamı yerli değildir. Bu araçların bir çoğu özgür yazılım (GNU) dünyasının felsefesine göre geliştirilmiş isteyen herkesin kullanma ve değiştirme yetkisine sahip olduğu araçlardır. İyi ama evrensel araçları kullanarak yerli bir sistem nasıl oluşturuluyor? Linux From Scratch yani sıfırdan Linux dağıtımı üretim felsefesini benimseyen Milis Linux GNU camiasının sunduğu araçları kullanırken kendi araçlarını da geliştirerek özgün, yerli ve milli bir işletim sistemi olmaya çalışıyor. Gelin hep beraber Milis Linux’un araçlarını inceleyelim.

1 – MPS – (Milis Paket Sistemi) :

Paket sistemleri kullanıcıların uygulamaları kolaylıkla kurmasını sağlayan programlardır. Bu programlar derlenmemiş halde bulunan uygulamaları geliştiricilerin müdahalesi olmadan derlemeyi ve kullanıcının derleme zahmetine girmeden kolaylıkla programı kurmasını sağlar. Ayrıca Linux dünyasında her program birçok paketin bir araya gelmesinden oluşur. Paket sistemleri, paketler arası bağları da kontrol ederek programınızın çalışması için gerekli olan paketleri otomatik olarak kurmanızı sağlar. Milis Linux’ta kendi özgün paket sistemini geliştirmektedir. Bu özgün paket sisteminin ismi Milis Paket Sistemi‘dir.

Milis Linux: Yerli ve Milli

Terminal ekranında da gördüğünüz gibi programları kurmanızı, silmenizi, güncellemenizi, derlemenizi ve daha birçok işlemi sizin için otomatize eder. Akdeniz Üniversitesi’nin desteğiyle sağlanan sunucularda tutulan bu paketleri terminal arayüzü ve Mps’ yi kullanarak rahatlıkla Milis Linux’unuza kurabilirsiniz. Ancak terminal arayüzüyle aramız pekte iyi olmayabilir. Bu durumda ne yapacağız?

“Siber Dünya ‘nın Özgürlük Savaşı” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
2 – MPS-UI (Milis Paket Sistemi Grafik Arayüzü) :

Adından da anlaşılacağı üzere paket sistemini terminal üzerinden yapmak istemeyen kullanıcılar grafik arayüzünü kullanarak tüm programlarını (paketlerini) rahatlıkla yönetebilir.

3 – Milis Kurulum Aracı :

Linux’a yeni başlayanlar hep kurulumun zor olduğundan yakınır. Kurulum konusunda da Milis Linux kendi çözümünü sunuyor. Olukça basit ve kullanışlı arayüzüyle bilgisayarınıza Milis Linux’u kurmak beklediğinizden daha kolay olacaktır.

4 – Ayguci – (Modüler Ayar Sistemi) :

Linux’ta bir işi yapmanın birçok yolu vardır. Bu bir güzellik olsa da kafa karışıklıklarına ve karmaşaya neden olabilir. Ayguci ile Milis Linux’unuzun temel ayarlarını rahatlıkla dilediğiniz hale getirebilirsiniz.

5 – Sysvinit (No Systemd) :

Linux camiasında bu aralar çok tartışılan ve büyük dağıtımların çoğunun kullandığı systemd isimli bir program mevcut. Bazı geliştiriciler bu programın çok fazla yere burnunu soktuğunu düşünüyor. Milis Linux tarafından geliştirmese de az sayıda Linux dağıtımının tercih ettiği daha geleneksel bir yönetim sistemiyle karşımıza çıkıyor.

Milis Linux daha birçok özgün araç ve fikirle yerli bir Linux dağıtımı olmanın ötesinde yerli bir işletim sistemi olmayı hedefliyor. Tüm anlattıklarımız bir yana öğrenmeyi isteyen meraklılar için kalifiye bir topluluk ve ücretsiz Türkçe kaynaklar sunuyor.

“Milis Linux” indirmek için tıklayınız.

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir