Nesnelerin İnterneti Başarısı İçin 3 Strateji

Nesnelerin İnterneti Başarısı İçin 3 Strateji

Mevcut abartılı reklamlara rağmen, çoğu kuruluş dijital dönüşüm yolculuğuna bir süredir çıktı. Tipik olarak, kuruluşlar bir seferde sadece bir teknoloji evrimi dalgasıyla uğraşmak zorunda kaldı. Örneğin 1980’lerde bilgisayara geçerken 1990’larda e-ticarete ve nokta com çağına geçildi. Bugün işletmeler ve Bilgi İşlem uzmanları bulut bilişim, büyük veri işleme, kurumsal mobilite ve Nesnelerin İnterneti ( IoTInternet of Things) gibi dört teknoloji değişimi ile eş zamanlı uğraşıyor. Bunların her biri teknoloji evriminin farklı aşamasında olsa da dördü de bugün kullanılabilecekleri bir olgunluk seviyesine ulaşmıştır.

Bulut Bilişim ile ilgili içerikler için tıklayınız. Yapay Zeka ile ilgili içerikler için tıklayınız.

Kuruluşlar şimdi çözümleri iyileştirmek ve iş değeri sağlamak için yeni yolları birleştirmekle karşı karşıyadır.Bugün IoT dört teknoloji alanının en ilginç ve en az anlaşılanıdır. IoT’a geçiş, sersörleri bağlayarak veri toplamaktan daha fazlasıdır. Eğer doğru bir şekilde kullanılırsa bütün endüstrileri ve iş süreçlerini dönüştürebilir. Nesnelerin İnterneti referans araştırmasında Lopez Research, şirketlerin IoT stratejilerini uygularken kullandıkları üç genel aşama olduğunu keşfetti. Her aşama bir önceki aşamanın performansının üzerine inşa ediliyor. Bu stratejiler IoT’u kullanmayı içeriyor:

Yeni verilere erişim ile işletmeyi geliştirin

Yeni sensörler ve analitik çözümleri kullanan şirketler içeriksel veriler ve gerçek zamanlı analizlerle çok çeşitli iş süreçlerini iyileştirebilir. Örneğin, belediyeler gerçek zamanlı park imkanı ve kullanıma dayalı değişken fiyatlandırma sağlamak için park alanlarında sensör kullanılıyor. Uluslararası bir nakliye şirketi olan Maersk, SLA’lar(Hizmet Düzeyi Sözleşmesi) ve kargonun taşınırken güvence altına alınmasını sağlayan günlük denetimler sunmak için Nesnelerin İnterneti kullanıyor. Bu aşamada, ilk aşamada toplanan temel durum bilgileri kullanılarak belli bir miktar otomasyon gerçekleştirilebilir. Örneğin, bir IoT çözümü, bir ekipman parçası çok fazla titriyorsa onarım elemanı servis verene kadar ekipmanın hasar görmeden çalışmasını sağlamak için üretim hattını yeterince yavaşlatabilir.

Yeni iş akışları ve iş modelleri ile işletmeyi dönüştürün.

Son aşamada, bir şirketin ürünleri bağlı cihazlardan ve bulut hizmetlerinden gelen verileri ve işlevleri kullanan ürün, hizmet ve iş modellerinin bir kombinasyonuna dönüşür. İş modeli seçenekleri arasında, “hizmet” modelleriyle fiziksel ürünlere geçişin yanı sıra yazılım hizmetlerini fiziksel ürünlerle birleştirmeyi de içerebilir. Örneğin, bağlı ev aletleri yazılımı ile birlikte yeni özellikler gelir ve yayın güncellenebilir. Hitachi Grubu başka iş dönüşümü örnekleri de sunuyor. Trenlerde kestirimci bakım için Nesnelerin İnterneti kullanmaya başladı. Artık trenlerin kullanıldığını belirten şirket, Demiryolu Hizmeti gibi yeni modeller sunabilir. Bugün John Deere şirketi basitçe traktör satışından, çiftçilere ekimi ne zaman ekeceğini ve zamanlamasını anlayarak verimi artırmaya yardımcı olan ek veri hizmetleri sunmaya kadar gelişti.

Bir şirket çeşitli aşamalarda ilerledikçe, mevcut hizmetlerin çoğaltılmasından, mevcut iş süreçlerinin yeni işlevlerle geliştirilmesine geçiş yapar. Birçok kuruluş, öncelikle Nesnelerin İnterneti strateji öğelerinin cihaz ve bağlantı öğelerine odaklanır. Bununla birlikte, Bilgi işlem ve Operasyon Dönüşüm liderlerinin aşağıdakileri içeren başarılı bir yayılım sağlamaları için atmaları gereken bazı ek adımlar vardır:

1. IoT çözümlerini seçmeden önce kullanım durumlarını seçin.

Ağ ve telekomünikasyon bağlantısı gibi teknoloji trendlerinin aksine, Nesnelerin İnterneti kullanım durumları ve stratejileri endüstriye göre büyük ölçüde değişime uğrayabilir. Tüm başarılı teknoloji ve uygulama stratejileri seçimi, kullanım durumunun anlaşılmasından yararlanabilirken, IoT çözümlerini seçmeden önce neyi başarmaya çalıştığınızı anlamanız çok önemlidir. Örneğin, ağ iletişimi ve telekom çözümleri, endüstrilerde farklı olanlardan daha benzerdir. Bu arada IoT sensörlerinin türü, cihaz protokolleri ve analitikleri sağlık, üretim ve petrol ve gaz gibi endüstriler arasında önemli ölçüde değişiklik gösterir. Ağ güvenliği ve enerji yönetimi gibi uygulanabilirliği olan birkaç IoT çözüm türü olsa da, teknoloji liderlerinin kendi endüstrilerini destekleyen çözümler araması gerekir.

Siber Güvenlik ile ilgili içerikler için tıklayınız. Dijital İkiz ile ilgili içerikler için tıklayınız.

2. IoT’un KPI’lara (Anahtar Performans Göstergesi) dayanan durumları kullanın ve ölçülebilir hale getirin.

Herhangi bir organizasyonda, IoT’nin kullanılabileceği sayısız yol vardır. Başlamak için, bir şirket üretim verimliliğini yüzde 5 artırmak ve perakende satışlarını artırmak için stok kıtlıklarını en aza indirme gibi kilit bir iş hedefini destekleyen bir dizi sıkı kullanım senaryosu tanımlamalıdır. Teknoloji ekibinin ayrıca, KPI’lara (hayatımızın her döneminde yeri olan hedeflerin, iş hayatındaki, daha sistematik belirlenmiş, ölçülebilir olan karşılığıdır KPI) dayalı gelecekteki talepleri yakalamak ve önceliklendirmek için bir süreç tanımlaması gerekir.

3. IoT’yi akılda tutarak mevcut güvenlik stratejilerini güncelleyin.

Güvenli olmayan cihazlardan gelen tehditleri en aza indirmek her şirket için bir önceliktir, ancak Nesnelerin İnterneti bu tehditleri artırabilir. Şirketlerin dörtte üçünden fazlası Lopez Research’in ropörtajında listelenen güvenliği IoT dağıtımlarına kilit bir engelleyici olarak değerlendirdi. Şirketler cihaz ve uygulama düzeyinde güvenliği değerlendirmek zorundadır. Cihazdan, ağ üzerinden bulut yığınına kadar BT yığınının tüm katmanlarında güvenlik bulunmalıdır. Çoğu durumda, bağlı bir aygıtta güvenlik yazılımı çalıştırmak için yerleşik şifreleme veya bilgi işlem gücü yoktur. Bu durumda, şirketler LAN, WAN ağ geçidi ve uygulama düzeyinde verileri güvence altına almaya bakmalıdır. Birleştirilmiş son nokta yönetimi ve kimlik stratejileri de akılda tutularak IoT ile güncellenmelidir.

Kaynak için tıklayınız.

“Nesnelerin İnterneti Nedir?” yazısı için tıklayınız. Nesnelerin İnterneti ile ilgili içerikler için tıklayınız. Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir