Bilgisayar ve benzeri makinaların kablolar veya sinyal dağıtıcı cihazlar aracılığıyla birbirleri arasında haberleşme, veri alışverişi yapmasını sağlayan yapılara network denir.
İlk bilgisayar ağı, ilk bilgisayarı üreten Amerika’nın savunma bakanlığı bilgisayar ağı olan arpanet olarak ortaya çıkmıştır. İnternet ağının alt yapısını arpanet oluşturmuştur. Bir ağ yapısı oluşturabilmek için modem, switch, cross kablo, fiber ve server ile dünya ağına bağlanabiliriz. Tek bir ana girişi olan switc üzerinden tüm bilgisayarlarımıza cad6 kablo vasıtası ile internet imkânı sunabiliriz. Modem internet alt yapısına olan bağlantıyı sağlamaktadır.
Dns server üzerinden ilgili web siteleri ile iletişimi sağlar. Günümüzdeki modemlerin birçoğu switch’in fiziksel yapısına hâkimdir ve aynı görevi üstlenebilir. Bilgisayar ağları çeşitli cihazlardan oluşabilmektedir. Yazıcılar, tarayıcılar, tabletler, kameralar gibi cihazlar ağ bağlantısına dâhil olabilirler. Birden fazla ana bilgisayar ve çevre birimi olarak görev yapabilirler.
Bir yazıcı düşünelim bu yazıcı masaüstü bilgisayara bağlı olsun, yazıcımız artık çevre birimi olarak çalışmaktadır. Yazıcımızı doğrudan bir ağa bağlarsak o yazıcı artık ana bilgisayar olarak işlevini yürütmeye başlayacaktır. Yazıcımız ağ ile doğrudan bağlantı halinde olduğu için aynı anda birden fazla cihaza veri gönderebilir veya veri alabilir. Bu özellikler yazıcımızı bir ana bilgisayar yapmaktadır. Büyük resme bakacak olursak yazıcımız aslında bir server görevi üstlenmektedir.
Günümüzde server’ler üzerinden doysa indirebilir veya bir başka kullanıcıya aynı server üzerinden dosya gönderebiliriz. Bilgisayar ağları birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Evimizde, işyerimizde ve okulumuzda. Her nerede bulunursak bulunalım hepsinin ortak olarak kullandığı yapının adı internet ağıdır. Nesnelerin interneti olarak adlandırdığımız yapı ise network ile doğrudan ilişkilidir.
Nesnelerin İnterneti ile ilgili içerikler için tıklayınız. |
Akıllı ev sistemlerini internet ağı üzerinden akıllı telefon veya internet ağına bağlanabilen herhangi bir cihaz yardımı ile komutlar verilmektedir. Tüm bu cihazlar internet ağı vasıtasıyla yönetilmektedir. Yapay zekânın da hayatımıza girmesi ile birlikte network yapısına hâkim, penetrasyon testlerini yapabilecek yetkinlikte eleman ihtiyacı da artmaktadır.
Yapay Zeka ile ilgili içerikler için tıklayınız. |
Siber güvenlik ile ilgili içerikler için tıklayınız. | Akademi kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |