Merhabalar bu yazımızda sizinle NFT konusunu işleyeceğiz. NFT’nin açılımına bakacak olursak Non Fungible Token yani değiştirilemeyen kripto para birimidir. NFT, ilk olarak 2015 yılında karşımıza çıkmıştır. NFT olarak sayılabilecek varlıklara bakacak olursak: resim, video, tweet vb. durumlar NFT olarak paylaşılabilir. NFT genel anlamda dijital koleksiyon olarak bilinmektedir. NFT’ler benzersiz bir dijital öğeyi temsil etmektedir ve bu NFT’ler blockchain adı verilen bir yapıda saklanmaktadır.
“Blockchain” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
NFT yani dijital koleksiyonlar üretip satma ile çok büyük paralar kazanmak mümkündür. Bu yüzden de çok büyük bir kitle NFT üzerine yoğunlaşmaktadır. Non Fungible Token üzerinden para kazanmaya örnek vermek gerekirse 1.000 dolara bir NFT eseri aldığınızı farz edelim 1 ay sonra ise bu eseri 100.000 dolara satabilmeniz mümkündür. Bu sayede çoğu kişi Non Fungible Token üzerinden para kazanmaya çalışmaktadır ancak her zaman kazanabilme imkânınız olmayabilir. 1.000 dolara aldığınız eseri zararına satabilme durumu da oluşabilir. Bir eseri Non Fungible Token olarak yükleyen bir kişi dijital koleksiyon eserinin yaratıcısı olduğunu kanıtlama zorunluluğunun olmaması sayesinde birçok kullanıcı kolay yoldan para kazanıldığını düşünmektedir. Ancak durum istenilen gibi gitmeyebilir ve çok büyük bir zarar etme durumu da oluşabilir.
NFT Özellikleri Nelerdir?
Dijital koleksiyonlar, benzeri olmayan 40 basamaklı sayı ve harf dizisini hesaplayan meta verilere sahip yapıdır. Sacha Jafri, Non Fungible Token’i şöyle açıklamaktadır:” Bir sanat eserini tarayan bir yazılım var ve bu teknoloji sayesinde taklit edilmesi imkânsız bir hale getirmektedir.” Bir dijital koleksiyon eserinin fiyatını belirleyen özellik ise eserin nadirlik durumudur. Eğer ürün nadir ise ürünün fiyatı da bir hayli büyüyor.
Dijital koleksiyonlar pazarında çok çeşitli koleksiyonlar bulunmaktadır. Bu dijital koleksiyonlara Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club vb. örnek verebiliriz. Bir Cryptopunks koleksiyonunun 472 milyon Euro’nun üzerinde satılarak rekor kırdığı bilinmektedir. Günümüzde birçok sektörden iş modeli Non Fungible Token ticaretini içerecek şekilde kendini güncellemektedir. Tek bir dijital koleksiyon eserinin birden çok kez satma durumu olabilir. Bunun sonucunda ise ürünün yaratıcısına telif ücreti ödemek zorunda kalabilir. Non Fungible Token teknolojisinin sahip olduğu en büyük özellik ise bir eserin ilk üretenden son sahibine kadar takip edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede de telif takibi yapılabilmektedir.
“Cryptopunks” örneğini detaylı incelemek için tıklayınız. | “Bored Ape Yacht Club” örneğini detaylı incelemek için tıklayınız. |