Otonom Araçlar Nedir? Çalışma Prensibi Nedir?

Otonom Araçlar Nedir? Çalışma Prensibi Nedir?

Otonom araçlar; sürücü veya yolcu gerektirmeden, trafik kurallarına uygun bir şekilde seyir halinde gidebilen taşıtlardır.  Otonom araçlarda; GPS ve Radar teknolojileri etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla beraber aracın beyni olarak adlandırılan kısımda yer alan geliştirilmiş yapay zekâ teknolojileri de kullanılmaktadır.

Dünden Bugüne Otonom Araçlar

Bu araçların gelişim tarihi göz önüne alındığında, 1920’den 1930’a kadar bazı zorlayıcı sistemler öne çıkmakta ve sürücüsüz arabaların ilk örnekleri de bu tarihlerde görülmektedir. İlk otonom araç olarak kabul edilebilecek araç 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır.  Bu ilk araçlardan sonra, çoğu şirket ve firmalar sayısızca otonom araç üretimine başlamıştır. Üretilen bu araçların çoğu ise günümüz tarihinde bazı ülkelerde trafiğe çıkmıştır.

“Waymo Otonom Sürüş Teknolojisi” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Otonom Araçların Çalışma Prensibi

Sürücüsüz bir arabanın otonom sürüş operasyonu; İlk olarak fren yapan veya park eden aracın konumunu algılamak için tekerlekler üzerindeki ultrasonik sensörlerle başlar. Ardından merkezi bilgisayar sistemini kullanarak çeşitli sensörlerden gelen verilerin analizi ile devam eder. Böylece direksiyon kontrolü, frenleme, göreceli hızlandırma ve bunun gibi birçok opsiyonun çalışması sağlanır.

Kendi kendine giden arabalardaki sensör verileri, büyük veri analizi, makine öğrenimi ve M2M makineler arası iletişim sistemleri gibi sistemler, IoT prensiplerini başarılı bir şekilde uygulanması için kritik öneme sahiptir.

“Araç Bataryaları (Lityum İyon Bataryaları)” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Otonom Araçların Gelecek Dönemlerde Sağlayacağı Faydalar
  • Yapılan çalışmalarda; %90’ı insan hatasından kaynaklanan, tamamen uyumlu sürücüsüz otomobillerle trafik kazalarını önleyeceği ön görülmektedir.
  • Öyle görünüyor ki, sürücüsüz arabalar ulaşım sektörünü canlandıracak ve böylece iş gücü ihtiyacını azaltacaktır.
  • İnsanlar arasında fırsat eşitliği sağlamak için de sürücüsüz araçlara geçiş yapılması planlanmaktadır.
  • Hoş karşılanan bir başka olasılıkta, otopark sorununun tozlu geçmişe karışmasıdır. Sürücüsüz araç, en doğru konumu hesaplayacak ve kendisini park edecektir.

Teknik alandaki bazı temel değişikliklerin yanı sıra, tüketici talebindeki günlük değişimler daha güçlü akülerin üretilmesi, daha çevreci yakıtların sağlanması, otonom araçların üretiminin daha da geliştirilmesi gibi faktörlere de yol açabilir.

Tesla şimdiye kadar bu gelişmelerden bazılarını kullandı ve piyasaya başarılı ürünler getirdi. Ancak BMW, Toyota ve General Motors gibi diğer şirketlerin kurduğu Silikon Vadisi üreticileri de bu alanda büyük ilerlemeleri kaydetti.

Önümüzdeki sekiz yıl içinde Güney Kore, tamamen kendi teknolojisini kullanarak geliştirilecek sürücüsüz otomobiller üretmeyi planlıyor. Bu alan şu anda Amerikan ve Avrupalı ​​şirketler tekelinde olup, pazarın gelecekte daha da genişlemesi ve Asya’ya doğru genişlemesi beklenmektedir.

Tesla hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Otonom Araçların Önündeki Engeller

Kendi kendine giden arabaları günümüz trafiğinde yaygın olarak görmeden önce, onu yollarda dört gözle bekleyecekmişiz gibi duruyor. Bu bekleyişin süresini kısaltmak için ilk olarak sürüşe uygun çevre koşulları ile yasa ve yönetmelikler oluşturmalıyız.

Fiyat faktörü, otonom araçların önündeki en önemli engellerden biridir. Yüksek maliyetli Lazer Radar sistemlerini kullanacak olan sürücüsüz araçlara eklenen her yeni inovatif opsiyon sürücüsüz araç fiyatlarını binlerce dolar arttıracak gibi gözüküyor.

Trafiğin yoğun olduğu kesişme noktalarında, sürücüsüz arabaların tepkisi ve kararsızlığın neden olabileceği olumsuz durumlar otomobiller piyasaya çıkmadan önce bile konuşulmaya başlandı.

Ortaya çıkabilecek sorunlardan birisi de kişisel verilerin paylaşılmasını gerektiren otonom araçların bir anlamda bu verilerin gizliliğini ihlal etmesidir.

“Araç Bataryaları (Lityum İyon Bataryaları)” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Otonom Araçlar Nedir? Çalışma Prensibi Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir