Starlink çoğunuzun adını yeni duyduğunu söylediğinizi işitir gibiyim ancak o kadar da yeni bir teknolojiden bahsetmeyeceğiz. Bu yazımızda Elon Musk’ın birkaç yıldır dile getirdiği bir internet sağlayıcı sisteminden bahsedeceğiz Starlink. İnternet sağlayıcılarını düşünelim yerin altında hatta okyanusların altında binlerce kilometrelik internet alt yapıları. Starlink böyle bir projemi?
Tabi ki hayır şimdi Starlink teknolojisini yakından inceleyelim. Starlink, Spacex tarafından uydular vasıtası ile internet sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu uyduların tamamı takım yıldızı olarak adlandırılmaktadır. Binlerce küçük uydudan oluşan bir takım yıldızı. Bir uydu sinyali toplayıcı cihaz ile hiç birimizin görmediği büyüklükte internet hızına sahip olabileceğiz. 2025 yılının sonuna kadar 12.000 uydunun dünya atmosferine konumlandırılacağını Elon Musk ifade ediyor. Peki bu ne anlama geliyor? 10 gigabit hızda interneti Gobi Çölü’nün ortasında dahi olsak erişebileceğimiz anlamına geliyor.
Peki bu güne kadar neden kimse böyle bir girişimcilik üzerinde çalışmadı? Aslında bu teknoloji zaten var ve kullanılıyor. Ancak çok yüksek maliyetlerde ve sadece internet sağlayıcılarının izni çerçevesinde sınırlı hizmet sunulabilmektedir. Bunun sebebi ise atmosferdeki uydu sayısından kaynaklıdır. Yeterli altyapı ve yüksek maliyetler böyle bir projenin ortaya atılmasını engellemekteydi. Elon Musk neyi farklı yaptı da böyle bir projeyi hayata geçirdi dersiniz? Elon Musk sahip olduğu Falcon roketleri ile bu projeyi kolaylıkla yürütebilecek altyapıya sahip.
Starlink Projesinin Özellikleri Nelerdir?
Uydu kelimesi bizim aklımıza devasa büyüklükte demir yığınlarını anlamına geliyor. Ancak Starlink projesi için geliştirilen uydular bir tüplü monitör büyüklüğümde (crt) ve her fırlatmada 60 adet uydu taşınabiliyor. Yıllık 40 uçuş gerçekleştirilerek projenin 2025’e bitirilmesi planlanıyor. Spacex firmasının açıklamasına göre 2025 yılında tam kapasiteli bir şekilde çalışmaya başlandığı zaman şirkete yıllık 30 milyar dolarlık gelir getirecek. Starlink projesinin Spacex şirketine toplam maliyeti ise 10 milyar dolar.
Şimdi en önemli soruya gelelim. Bu hizmeti almak için ne kadar ücret ödememiz gerekecek? Şuanda net bir bilgi yok ancak böyle bir hizmeti kullanmak için bir çok nedenimiz var ancak devletler bazında kullanımda büyük problemler oluşabilir. Örnek vermek gerekirse hiçbir web sitesi devlet eli ile erişime kapatılamayacak. Tek bir şirket internet sağlayıcılığını tek elinde tutarak devletleri ve milletleri tehdit edecek. Tabi ki bunlar benim düşüncelerim ancak günümüzde kendi çevremizi gözlemleyerek düşünelim rekabetin olmadığı bir sektörde kullanıcılar yüksek fiyattan hizmet almaya mahkum edilirler. Belki bu gün bir risk değildir ancak yarını kim bilebilir…
“Network (Bilgisayar Ağı) Nedir?” isimli yazımızı okumak için tıklayınız. |