Stres, fiziki veya ruhsal gerilim, gerginlik halidir. Aslında gün içerisinde sıkça kullandığımız; fakat çoğu zaman ‘üstesinden nasıl geliriz’ diye düşünmediğimiz bir terimdir. Gerek iş, gerek eğitim gerekse günlük hayatımızda yoğun tempo altında olmamız bizi strese sürükleyen etkenlerin başında gelmektedir. Eğer başa çıkmayı bilemezsek stres bizleri hem fiziki olarak hem de psikolojik olarak oldukça yıpratacaktır. Bu nedenle stresle başa çıkma yollarını iyi bilmeli, stresimizi kontrol altına almaya çalışmalıyız. Eğer siz de stresle başa çıkmak isterseniz yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Stres Yönetimi İçin Altı İlke
-Uyku Düzeni Oluşturun: Yetişkin bir birey için ideal olan 7-8 saat uyumaya dikkat edin. Çünkü uykusuzluk stresi tetikleyen etkenlerin başında gelmektedir. Eğer uykunuzu alamazsanız ya da gereğinden fazla uyursanız stres düzeyiniz artacaktır. Uykuya rahat ve kolay bir şekilde geçmek isterseniz uyumadan önce 15-20 dakika kitap okumayı deneyebilirsiniz.
Kitap tanıtımlarını okumak için tıklayınız. |
-Gününüzü Planlayın: Güne başlamadan önce gün içerisinde yapmanız gereken şeyleri, gitmeniz gereken yerleri planlarsanız yapmanız gerekenleri bilir ve ona göre hareket edersiniz. Plan yapmadığınız takdirde ne yapacağınızı tam olarak bilemeyeceğiniz için görevlerinizi eksik şekilde yapabilirsiniz bu durumda sizin stres seviyenizi yükseltebilir.
-Egzersiz Yapın: Egzersiz yapmak bedeninizi zinde tutacak, beyninizi geliştirecek, ve stres seviyenizi azaltacaktır. Tüm bu faydalara ulaşmak için kendinize uygun ve sizi zorlamayacak bir egzersiz rutini belirleyin ve aksatmadan devam edin.
-Hobiler Edinin: Daha önce yapmadığınız ya da yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri gerçekleştirmeye çalışın, kendinize zaman ayırın. Bu sayede zihniniz dağılacak, stres seviyeniz azalacaktır.
-İşlerinizi Ertelemeyin: Yapmanız gereken bir şeyler varsa kesinlikle ertelemeyin. İşlerinizi ertelerseniz de o işleri yine yapacak kişi sizsiniz. Uygun bir vakit bulduğunuz an görevlerinizi hemen yerine getirmeli ve o işin psikolojik olarak sağladığı ağırlıktan kurtulmalısınız
-Olumlu Yönleri Görmeye Çalışın: Her zaman herhangi bir durumun olumlu yönünü de görmeye çalışın. Çünkü sadece olumsuz yönleri görmek sizin sürekli moralinizi bozacak ve stres düzeyinizi artıracaktır. Örneğin işinizde çok yoğun günler yaşıyor, bu da sizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak yoruyor olabilir. Fakat işiniz olmasaydı daha mı rahat olacaktınız. İşiniz olduğu için mutlu olmalı, yorgunluklarınızın gelip geçeceğini düşünmelisiniz.