Ters Yüz Öğrenme Modelinde W-S-Q Tekniği

Ters Yüz Öğrenme Modelinde W-S-Q Tekniği

Harmanlanmış modelin alanı olan ters yüz öğrenme modeli Jonathan Bergmann ve Aaron Sams tarafından geliştirilirmiştir. Bu modelde öğretici öğrencilere konuyla alakalı video veya çeşitli web sayfaları gönderir. Öğrencilerden gönderilen kaynakları bireysel olarak incelemeleri beklenir. Daha sonra ise öğrenciler sınıf ortamında tartışarak soru sorarak konuya ait teorik bilgileri de öğrenmeye başlarlar. Öğrenciler sınıfta projeler üreterek, konuyla alakalı çeşitli etkinlikler ve tartışmalar üreterek konuyu genişletmektedirler. Daha sonra ise konuyu değerlendirme açısından öğrendikleri bilgileri test ederler. Ters yüz modelinin tam olarak uygulanması için çok iyi bir şekilde planlanmış olması gerekmektedir. Ters yüz öğrenme modeli sayesinde öğrencilerin istediği zaman çalışabilme, materyallere istediği zaman ulaşabilme gibi imkânları vardır.

“Flipped Classroom (Ters Yüz Edilmiş Sınıf)” isimli yazımızı okumak için tıklayınız.

W-s-q tekniği;
Crystal Kirch tarafından bulunmuş teknikte öğrencilere ödev olarak verilen videoyla ilgili sorulardan oluşan özet istenmektedir. Bu teknik ters yüz öğrenme modelinde oldukça verimlidir.
Bu teknikteki temel amaç ise öğrencilerin videoyu izlerken bir yandan not almalarını sağlamak ve bu notlardan da özet çıkararak konuyu daha iyi öğrenmelerini sağlamaktır.
W-s-q tekniğinde;
1.Watch: İzle
2.Summerize – Özetle
3.Question – Sorudur.

  • Watch: İzle

Öğrencilere ödev olarak video verilir. Videoyu izlerken öğrencilerin not almaları gerekir. Öğrenciler önemli kısımlara geldiklerinde durdurarak ve

ya tekrar tekrar izleyerek kendi öğrenmelerinden sorumlu olurlar. Videonun sonunda birkaç zorunlu soru da sorulabilir.

  • Summerize – Özetle

Öğrencilerden videoyu izledikten sonra özet yazmaları istenir. Bu sayede öğrenciler öğrendiklerini tekrar ederken akademik dil gelişimlerine de katkı sağlamış olur. Ayrıca yazılan özetleri analiz etmek ve incelemek için zaman ayırmak da özetleri daha donanımlı hale getirmek için önemlidir.

  • Question –Soru

Videoyu izleyip özeti yazdıktan sonra ise öğrencilerin soru sormaları gerekir. Öğrenci sınıf için de sorabileceği bir tartışma sorusu sorabilir. Karışık ve zor sorular da sorulabilir. Bu durumda sınıftaki kişiler tartıştıklarında cevapta yazılabilir. Öğrenciler cevapları verirken ayrıntılı ve açıklayıcı bir şekilde vermeye çalışmalıdır. Bu sorular derste sınıf içi grup çalışmalarında kullanılabilir.

Özetle Ters Yüz Öğrenme Modelinde W-S-Q Tekniği’ nin kullanımı öğrencilerin kalıcı öğrenmelerini desteklemektedir.

Önerilen okuma için tıklayınız.

Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir