Edge Uç Bilişim, uygulamaları Nesnelerin interneti olarak geçen (IoT) ve ya Uzaklardaki uç sunucuları gibi önemli veri kaynaklarına kullanıcıları yaklaştıran bir bilişim ortamıdır. Bütün bu verilerin kaynaklarına olan bu yakınlık, gerçek iş avantajları sağlayabilir: daha hızlı iç görüler, iyileştirilmiş yani daha kısa yanıt süreleri ve daha iyi bant genişliği kullanılabilirliği sağlamaktadır.
“Gartner, 2025 yılında verilerin %75’inin geleneksel veri merkezinin veya bulutun dışında işleneceğini tahmin ediyor.”
“Gartner Edge’in Geleceği” isimli analizini detaylı incelemek için tıklayınız. |
Edge Uç Bilişim, veri işleme olsun yada yapay zeka kullanımı gibi haberleşme ağı için veri üretimini sağlayan IoT cihazlarına yani pompa, motor, sensör, röle gibi uç cihazlara yakın kısımlarına çeker ve böylelikle kullanıcıların veri analizi için kullandıkları bulut tabanlı ortamlara olan bağımlılığını azaltıp, karar almayı, uygulamayı, sorun çözmeyi kullanılan bulut tabanlı platformlara göre daha hızlı ve güvenli hale getirmektedir.
“Görünmeyen Kahraman: Bulut Bilişim Nedir?” için tıklayınız. | “Eğitimde Bulut Bilişim Örnekleri” için tıklayınız. |
Edge Uç Bilişimin Avantaj ve Dezavantajları
Avantaj
- Uç bilişim verinin aktarılmasını gerektirmez.
- Veri işlemede diğer platformlara göre daha güvenlidir.
- Uç bilişimde veriyi işleme işi, bu veriyi üreten cihazların bünyesinde gerçekleştiği için veriler gizli kalır.
- Verilerin gizli kalması demek veri bütünlüğünün de korunması anlamına gelir.
- Uç bilişimde verilerin toplanması, işlenmesi, analiz edilmesi tek cihazda ve gerçek zamanlı yapılabildiği için maliyet daha düşük olur.
- Uç bilişimde bu gerçek zamanlı veri işleme performansı iyileştirilerek kesintiler azaltılır.
Dezavantaj
- Uç bilişimde üretilen verileri uç taraflarda tutmak, verinin herhangi bir bulut ortamına alınması gerektiğinde sorunlara yol açabilmektedir.
- Bazı durumlarda verinin yerel analizi daha etkili olsa da, sistem genelini düşündüğümüzde, özellikle geniş ağlarda verinin bir noktada buluta aktarılması gerekecektir.
- Uç bilişimde birden fazla makinelerin veya birden fazla iş süreçlerinin yönetilmesine izin vermemektedir.
- Uç bilişim ölçeklenebilir değildir.
- Uç bilişimin kapsamı tek bir cihazla kalacak şekilde uçta işler.
- Görünen tüm bu özellikler, avantajlar ve dezavantajlar göz önünde bulundurulduğunda daha karmaşık büyük veri işleme işleri için Edge bilişim kullanmak pekte mantıklı olmayabilir fakat daha basit komplex sistemlerde, hem güvenlik açısından hem de hız açısından Uç bilişim kullanmak daha mantıklı olacaktır.