Verimli ders çalışmak eğitim öğretim hayatımızın odak noktasıdır. Başarılı bir birey olmak istiyorsak derslerimize etkili ve verimli bir şekilde çalışmamız gerekmektedir. Fakat etkililiği ve verimliliği sağlamak için bazı şartları yerine getirmemiz gerekiyor. Aksi halde sadece saatlerimizi defter kitap başında geçirmiş oluruz fakat yanımıza kalan sadece yorgunluk olur. Etkili ve verimli ders çalışmak için gerekli olan noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Amaç Belirlenmeli
Amaç, herhangi bir şeyde ulaşmak istediğimiz sonuçtur. Hayatımızın her anında olduğu gibi ders çalışırken de bir amacımızın olması gerekiyor. Örneğin Üniversite sınavlarına hazırlanan bir öğrenci hangi bölümü amaçlıyorsa, sınavdan ne kadar puan alması gerekiyorsa bunu amaç haline getirmeli, ders çalışırken bu amacı göz önünde bulundurarak ders çalışmalıdır. Herhangi bir amacı olmayan bir kişi ders çalışsa da sonunda ulaşmak istediği bir amacı olmadığı için ders çalışırken sıkılabilir, keyif almayabilir.
Uyku Düzenine Dikkat Edilmeli
Zihnimizin aktif olarak çalışması, algılarımızın açık olması için uyku saatlerimize dikkat etmeli, gece geç saatlere kadar uyanık kalmamalıyız. Az uyumakta, gereğinden çok uyumakta dikkatimizin dağılmasına, zihnimizi toparlayamamamıza neden olur. Ders çalışmalarımızın verimini düşürmemek adına günlük ihtiyacımız olan 7-8 saat uyku düzenine kendimizi alıştırmalıyız.
Uygun Çalışma Ortamı Hazırlanmalı
Eğer çalıştığımız ders ortamı çok renkli, karmaşık, dağınık olursa ders çalışırken dikkatimiz dağılacak, ders verimimiz düşecektir. Bunun için ders çalışma masamızda yalnızca ihtiyacımız olan araç gereçler bulunmalı, ortam ise sade ve derli toplu olmalıdır.
Not Tutulmalı
Not tutmadan sadece okuyarak ders çalışma verimi düşürecektir. Sadece okuduğunuzda belli bir süreden sonra dersten kopup belki hayal dünyanıza bile dalabilirsiniz. Siz çalıştığınızı zannedersiniz ama sadece gözlerinizle yazıları takip etmiş olursunuz. Çalıştığınız konuyla ilgili anahtar kelimelerle, anlayabileceğiniz şekilde kısa kısa notlar tutarsanız o konuyu anlama süreniz kısalır, daha sonra da kendi notlarınızdan çalışma imkânı bulursunuz.
Molalar Verilmeli
Ara vermeden uzun saatler ders çalışmak verimliliği en fazla düşüren etkenlerdendir. Dikkatinizin dağılmaması, bıkkınlık oluşmaması için 40 dakika çalışıp 10 dakika dinlenme şeklinde seanslar düzenleyebilirsiniz. Mola verdikten sonra çok daha konsantre ve dinç şekilde dersinize başlamış olursunuz.
Dersler Tekrar Edilmeli
Çalıştığınız bir konuyu eğer tekrar etmezseniz unutmanız çok büyük bir ihtimaldir. Çalıştığınız şeyleri unutmamak adına günlük, haftalık, aylık olarak tekrar programları düzenleyebilir, daha önceden aldığınız önemli notlarınızı tekrar ederek bilgilerin, öğrendiklerinizin kalıcılığını sağlayabilirsiniz.
Verimli ders çalışabilmek için gerekli olan bu ilkelerin dışında siz de yapabileceğiniz farklı şeyleri araştırabilirsiniz. Tüm hayatınızda başarılar dilerim.