Lesley Alderman tarafından kaleme alınmış olan “The Book Of Times” Türkçe’ye Zaman Kitabı olarak tercüme edilmiş. Hayatımızın en değerli varlığı olan zamanı bir ömür boyu yaklaşık modern çağın insanlarının nasıl kullandıklarına dair hayli detaylı bir kitap. Bu tür istatistiklerin tümünü bir arada görünce insan hayretler içinde kalıyor. “Zamanı kullanmak mı, yoksa harcamak mı?” siz karar verin. Diyen yazarımız kitabında insanların zamanı nasıl kullandıklarını edebi bir dille okuyucularına sunuyor.
Zaman
Zaman kafa karıştırıcıdır. Bazen durur. Bazen uçar. Ve bu döngüler halinde ilerler. İçinde bulunduğumuz an gibisi yoktur ama yarın bambaşka bir gün olacaktır. Einstein’dan beri zamanın izafi olduğunu biliyoruz. Şairler onunla boğuşur, bilim adamları onu ölçmekle meşguldür. İş adamlarıysa kementle teslim almaya çalışırlar. Ve hepimiz önümüzdeki sayılı saatleri ziyan etmediğimizden emin olmak isteriz. Amerikalıların dörtte birinden çoğu, yapmaları gereken işleri yetiştirmeye yeterli zamanları olmadığından şikâyet eder, bu da hayatlarından memnun olmamalarına ve stresli olmalarına neden olur. Zaman Kitabı’nın amacı eğlendirmek, bilgilendirmek ve kışkırtmaktır. Onu hafif politik bir yanı olan, ilginç ve garip gerçekler koleksiyonu olarak düşünebilirsiniz. Okurken “Aaa, kimin aklına gelirdi ki?” ya da “Yok canım. Mümkün değil!” diyebilirsiniz.
Gerçekte ne kadar boş vaktimiz var? Günlük ev işleri, çalışma hayatı, çocuk bakımı gibi sorumluluklar dışında insanların kaç dakika boş vakti oluyor? Çoğu insan bu soruya “Yeterince değil!” diye çınlayan bir sesle yanıt veriyor. Ekonomist Mark Augiar ve Erik Hurst tarafından 2006 yılında yayınlanan önemli bir çalışmanın sonuçları, son elli yıl içinde haftalık boş vaktin erkekler için 6-8 saat, kadınlar içinse 4-8 saat kadar arttığını gösteriyor. Boş vakit, her türlü zorunluluklar yerine getirildikten sonra kalan saatlerdir. Televizyon seyretmek gibi pasif bir faaliyet yapabilir ya da koşmak, kitap okumak gibi aktif bir eylemi seçebilirsiniz. Kabul edelim: Ekran karşısına oturmak, ayakkabılarınızı giyip yürüyüşe çıkmaktan daha kolaydır.
Sorular
Hangi ülke dinlenmeye ve hiçbir şey yapmamaya en çok zamanı harcıyor?
Kadınlar hafta içi işe gitmek için hazırlanırken ne kadar zaman harcar?
Kadınlar sohbet ve dedikoduya ne kadar zaman harcar?
Dine Ayrılan Süre?
Beklemekten nefret mi ediyorsunuz?
Arkadaşlarla ne kadar zaman geçiriyoruz?
Çalışanların ne kadar izin hakkı var?
Dünyada trafik tıkanıklığı en kötü olan şehir hangisidir?
Bir konuda uzmanlaşmak ne kadar zaman alır?
Gibi birçok soruyu kendine soran yazarımız. Zaman kavramının insanoğlu için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu biz okuyucularına sunuyor. Aslında var olan vaktimizin ne kadarını kendimiz için kullanıyoruz. Gereksiz olan o kadar şeye karşı ne kadar fazla zaman harcıyoruz. Bu kitabı alıp okuyanlar için zaman kavramı bildiklerinden çok farklı bir yere sahip olacaktır.
Kitap tanıtımları için tıklayınız. |
Hi, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, would test this… IE still is the market chief and a big element of other people will pass over your fantastic writing because of this problem.