Wolfram Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Wolfram Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Hepimiz birçok programlama dili adı biliyor, belki de bazılarına aşinayızdır. Temel olarak programlama dillerinin mantığı; bir veri tabanınız vardır ve siz o veri tabanına bilgi girişi yaparak belirli işlemler yaparsınız. İşte Wolfram’ ı temel olarak diğer programlama dillerinden ayıran özelliği, verileri bir alanda toplama ihtiyacının olmamasıdır. Peki bu nasıl oluyor? Nasıl oluyor da veriler bir yerde tutulmadan Wolfram ’da işlem yapılıyor? Gelin hep birlikte bu durumu inceleyelim.

Her şeyden önce anlamamız gereken nokta; Wolfram diğer veri tabanları gibi veri işlemek için oluşturulan bir programlama dili değildir. Amaç, dinamik nesne oluşturmak ve bu nesneleri pratik bir şekilde kullanmaktır. Bu işlemi yaparken kodlar direkt olarak nesne içine gömüldüğü için fazladan bir veri tabanı kullanmaya gerek kalmıyor.

Burada yazmış olduğunuz kodların nesne üzerinde belli bir hiyerarşisi vardır. Temel işleyiş genellikle şu şekilde oluyor; Aşağıdaki resimde de gözüktüğü gibi başlangıçta yazdığınız kodlar dinamik nesnenizin üst kısımlarını, devamında yazdığınız kodlar orta kısımlarını ve sonda yazdığınız kodlar ise nesnenizin alt kısımlarını oluşturmaktadır. Böylelikle çalışırken nerede hata olduğunu ve nereye ne kod yazacağınızı bilmeniz daha kolay oluyor.

 

 

Wolfram nerelerde kullanılır?

Wolfram’ ı diğer programlama dillerinden ayıran ikinci büyük özellik ise sadece bir programlama dili olmamasıdır. Bir program hayal edin, nesne üretebilmenin yanında, vektörel çizim de yapabiliyorsunuz. Fotoğraflar üzerinde birçok tasarım programının yapabildiği efektif değişiklikleri yaparken aynı zamanda web sitesi bile yazabiliyorsunuz. Daha uç ne olabilir ki bir programda, demeyin. Çünkü Wolfram’ ı bir işletim sistemi olarak bile kullanabiliyorsunuz. Tabi saydığım bu özelliklerin her biri alanında uzmanlık istemektedir.

Son olarak, Wolfram ’ın bütün bu işlemleri nasıl yapabildiğinden kısaca bahsedeceğim. Programlama dillerinin başlangıcını hepimiz biliyoruzdur. Makine dili olan 1 ve 0′ lardan oluşan dil daha sonraları derleyiciler ile harflere, harflerin de derlenmesiyle kelime gruplarına doğru gitti. Klavyeden “A” tuşuna bastığınızda ekranda “A” harfinin yazması için bilgisayarınızda var olan derleyicilerin, makine dilinde “A” harfine karşılık gelen 1 ve 0′ ları derlemesi gerekmektedir. Bu işlem sandığımızdan daha hızlı gerçekleştiği için arkada gerçekleşen işlemleri fark edemiyoruz. İşte Wolfram’ ın işleyiş şekli tam da bu doğrultuda işlemektedir. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi  3D çizim yapmak için yazacağımız bir “Plot3D” komutu aslında arka planda yüzlerce hatta binlerce kodun çalışması anlamına geliyor. Bu sayede Wolfram, dinamik nesneler çıkartıyor ve ucu belli olmayan işlemlerde ve alanlarda kullanılıyor. Web sayfası için tıklayınız.

 

Wolfram ile ilgili içerikler için tıklayınız. Akademi kategorisindeki içerikler için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir