Asenkron Öğrenme, aynı anda veya aynı yerde gerçekleşmeyen öğrenme biçimidir. Yani aynı bilgiye farklı zamanlarda ulaşma biçimine “Asenkron Öğrenme” denir. Yaygın olarak, öğretmenlerin dersleri pekiştirmek amaçlı verdiği doküman, video ve öğrencilerin evde yaptıkları uygulamalı öğrenme biçimleri buna örnek olabilir. Bir bilgiyi şahsen ya da eş zamanlı sunamıyorsak, o bilgiyi teknolojiyi kullanarak senkron öğrenmedeki gibi hedef kitleye verebiliriz.
Asenkron öğrenmeyi senkron öğrenmeyle eş değer kılabiliriz. Biraz uçuk gibi duruyor ama gelin bunun içini hep beraber dolduralım. Öğretimde asıl önemli olan hangi yöntemin kullanıldığı değildir. Durum ve şartlara en uygun yöntemi bulmak önemlidir. Peki, bu yeterli mi? Hayır tabi ki uygun yöntemi bulmak kadar o yönteme hakim olmak ya da hakim olan birinden destek almak ve yöntemi güzel tasarlamakta önemlidir.
“Udemy Kursu: Ücretsiz 16 Adet Eğitim Serisi” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Asıl eğitim senkron eğitimden ziyade asenkron eğitimdedir. Çünkü öğrenci tek başına kaldığı zaman kendi çabası ve gayreti ile öğrendiği bilgi en kalıcı bilgidir. O bilgiyi öğrenirken %90 kendi çabası %10 hocanın yol göstermesiyle gerçekleşir. Bu da zahmetli ve bol kazançlı olur.
Asenkron Öğrenmenin Dezavantajları
Tabii ki her alanda olduğu gibi asenkron öğrenmenin de bazı dezavantajları var. Bunlardan bazıları: Öğrenciler yeterince sosyalleşemeyebilir. Öğrenme sürecinde ortaya çıkan problemlere anında müdahale edilememesidir. Bireysel öğrenme becerine yeterince sahip olmayan öğrencilerin yaşayabileceği sıkıntılar da bulunmaktadır. Teknolojiyi de kattığımız zaman bu dezavantajları oldukça azaltabiliriz. Verdiğimiz video izlendi mi? Ne kadarı izlendi? Kimler izledi? İzlerken anlaşıldı mı? Bütün bunların hepsi hocanın kontrolünde olmaktadır. Süreci kontrol altında tutarak verimli eğitim öğretim ortamı oluşturulur. Öğrencileri o ortama bıraktığımızda rahatlıkla uyum sağlayabilsinler diye tüm süreç kontrol altında tutulmalıdır. Tartışma platformları, soru cevap, ne zaman girdi ve ne kadar kaldı gibi bilgileri teknolojiyi kullanarak Asenkron öğrenmede etkileşimi oldukça artırabilirsiniz.
Klasik ve Asenkron Eğitim arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Asenkron öğrenme genellikle farklı yerlerde veya farklı zamanlarda gerçekleşen öğretmen-öğrenci veya akranlar arası öğrenme yöntemidir. Örneğin öğrencilerin içeriklere ulaşması için yüklediğiniz sisteme kim girmiş kim ne kadar kalmış ne kadar izlemiş bunları kontrol edip öğretim sürecine katarak etkileşimi oldukça artırabilirsiniz. Şu an içinde bulunduğumuz pandemi sürecini de göz önünde bulundurursak senkron eğitim şartları kısa olduğundan aynı öğrenme çıktılarını asenkron öğrenmede etkileşimi artırarak alabiliriz.