Kodlama: Yapılması gereken işlerin belirli bir düzen içinde ve belirli şartlara göre sıralanmasıdır. Günümüzde kodlama eğitimi çocuklara 21.yüzyıl becerilerini kazandırma da etkilidir. Yaratıcı düşünme, problem çözme ve analitik düşünme 21. Yüzyıl becerilerindendir. Üreten, çalışan, yeni programlar geliştiren bir nesil yetiştirmek için kodlama eğitimi önemlidir ve ülkemizde de kodlama eğitimi küçük yaşta verilmeye başlanmıştır. Uzman kişiler tarafından küçük yaşta bilgisayar veya tablete uzun süre bakmanın doğru olmadığı dendiği için bu konuda bilgisayarsız kodlama etkinlikleri devreye giriyor. Bilgisayarsız kodlama; bilgisayar olmadan çocuklara kodlamanın mantığını çeşitli oyunlarla öğretmek için kullanılan yöntemlerin tümüdür.
“21. Yüzyılda Öğrenci Profili ” başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız. |
Bilgisayarsız kodlama eğitimlerinde çocuklara ilk olarak bir senaryo verilir. Çocuklar bu senaryo üzerinden problemi çözmek için doğru bir şekilde ilerlemeye çalışırlar. Çocuklar bilgisayarsız kodlama etkinlikleriyle hem fiziksel aktivite yapabilirken hem de problem çözme becerisi, iletişim becerisi ve analitik düşünme becerilerini kazanabileceklerdir. Kodlama öğrenince sadece yazılımcı veya mühendis olunmaz. Kodlama öğrenince problemlere farklı çözüm yolları bulmak daha kolay olur. Bu sebeple kodlama eğitimi önemlidir. Bilgisayarsız kodlama etkinliklerine örnek olarak şunları verebiliriz;
-
Saklanmış Resimler:
Etkinlikte gizlenmiş resimler vardır. Bu resimleri bulmaları için öğrencilerden kodlamaları yorumlamaları istenir. Bu etkinlikte öğretmen rehber konumundadır. Kodlamada ilk sayı boşluk olarak kabul edilir. İkinci rakamda ise kareler boyanarak gizli resim ortaya çıkarılmaya çalışılır.
Boya kalemleri, ip kartlar ve birçok araçla farklı oyunlar ve bulmacalar kullanarak bilgisayarsız kodlamayı öğreten ücretsiz öğretim materyalleri sunan platformdur.
Siteye bilgisayarsız kodlama derslerinin listesi eklenmiştir. Bu derslerin tamamını alarak tek bir ders için kullanabilirsiniz veya bilişim dersleri için tamamlayıcı olarak kullanılabilir.
-
KidBots Algoritma Oyunu:
Bu oyunda senaryo öğretmen tarafından oluşturulur. Öğretmen resim ve farklı semboller kullanarak senaryoyu yazmaya başlar. Senaryo hazırlandıktan sonra öğretmen çıktı alıp öğrencilere dağıtabilir. Öğrenciler bu senaryoya göre algoritma kartlarını doğru bir şekilde sıralayabilirler. Bu etkinlikte öğrenciler algoritma düşünme becerilerini geliştirebileceklerdir.
-
Kurt & Kuzu Oyunu:
Bu oyunda öğrenciler problem çözme becerilerini geliştirebileceklerdir. Oyunun senaryosuna göre öğrenciler problemi çözmek için farklı yollar bulmaya çalışacaklardır.