Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?

Blockchain bitcoin ile ortaya çıkmış, adını ilk defa bitcoin ile duyduğumuz veri tabanı güvenlik sistemidir. Adı ile anlaşıldığı gibi blok zincirlerinden oluşur. Bu bloklar birbirlerine özel bir şifreleme mantığı ile bağlanmış zincirlerden oluşmaktadır. Bu sayede bilgileri güvenli bir şekilde içerisinde tutmaktadır. Bloklar birbirine kriptografik bir şekilde bağlı olduğu için sürekli büyüyen düzensiz bir veri tabanıdır.

“Blockchain Çalışma Mantığı” başlıklı yazı için tıklayınız.

Düzensiz veri tabanındaki her kayıt, özünde birden fazla kayıttan oluşan blok içinde paketlenir. Daha sonra bloklar basılarak üzerine hash fonksiyonu ile birleşir. Böylece sonradan eklenen bloklar hem kendinden önce gelen blokları hem de kendinden sonra gelen blokların geçerliliklerini güçlendirerek arttırır. Ayrıca kendinden sonra gelen blokları için bir bağlantı noktası olurlar. İsmini tam olarak buradan almıştır, düzensiz veri tabanı uygulaması blok zinciri (Blockchain)  diye isimlendirilmiştir.

 

Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında kripto para mantığı ile bitcoinle ortaya çıkarmıştır. Blockchain fikrini kripto para ile ilgili makalesinde düzensiz veri tabanını birden çok harcama ve akış sorununa çözüm olarak sunmuştur.

Blokchain yeni kripto para oluşturulmasında bir kaynak olmuştur. Diğer kripto para yatırımlarını da destekleyecek bir yapıda tasarlanmıştır. Blokchain tarih, saat, kullanıcı ve tüm işlemlerin tutarlarını içinde barındırarak kaydeden bir dağınık veri tabanıdır. Yapı olarak üçüncü şahıs görevi de görmektedir. Noter, muhasebeci veya ara bulucu gibi güvenilir kaynaklar gibi.

Blockhain teknolojisi takip edilebilen ama asla kırılamayan işlem takibi sağlayan yeni ve güçlü bir teknolojidir. Bahsettiğimiz üçüncü şahıs canlı kişilerin yerini alan ve bunları ortadan kaldıran Blockchain tüm dünyada tanınmaya  ve kullanılmaya başlanmıştır.

Şu anlık veri kullanımı ve güvenliği ile piyasada olan Blockchain çok güçlü finansal bir güvenlik oluşturmaktadır.

Blockchain kategorisindeki içerikler için tıklayınız. Taknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir