Deepfake : Yok Artık! Dedirten Yapay Zeka Algoritması

Deepfake : Yok Artık! Dedirten Yapay Zeka Algoritması

Deepfake: Deep derin, fake ise sahte anlamına gelmektedir. 1990’lı yıllarda Adobe Photoshop’un hayatımıza girmesiyle birlikte tanıştığımız görüntü işleme araçları ile resim ve fotoğraf düzenleyip manipülasyon yapmaktayız. Teknoloji geliştikçe görüntü düzenleme araçları da yerin saymayıp günümüz medyasının vazgeçilmez teknolojiisi haline gelmiştir. Bizler sadece fotoğraf düzenleyip sosyal medya hesaplarımızda paylaşmak ile yetinsek bile birileri bu teknolojiyi ne yazık ki bizim kadar masum emeller için kullanmamaktadır. Güzel olan her şey gibi görüntü işleme araçlarınında olumsuz sonuçları kaçınılmaz bir sonuçtu.

Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız

Arama motorlarında, sosyal medyada kısaca internet erişimimizin olduğu her yerde bizleri gölgemiz gibi takip eden yapay zekâ görüntü işleme araçları ile birleşince, bir suç aracı haline gelmiştir. Bildiğimiz gibi görüntü işlemede manipülasyon, var olan görsel öğelere görüntü işleme araçları ile müdahale ederek olduğundan farklı şekilde gösterilmesidir. Aşağıdaki görsellerde bazı manipülasyon örnekleri yer almaktadır. Hepsi ne kadar komik ve göze hoş görünen görseller değil mi?

DEEPFAKE: YOK ARTIK! DEDİRTEN YAPAY ZEKÂ ALGORİTMASI

DEEPFAKE: YOK ARTIK! DEDİRTEN YAPAY ZEKÂ ALGORİTMASI

DEEPFAKE: YOK ARTIK! DEDİRTEN YAPAY ZEKÂ ALGORİTMASI

Deepfake ile Yapılan Manipülasyonlar Nelerdir?

Yapay zekâ görüntü işleme araçları ile birleşince, bir suç aracı haline gelmiştir.” demiştik. Deepfake ’ in kelime anlamına bakacak olursak; Deep derin, fake ise sahte anlamına gelmektedir. Daha önceden sadece durağan içerikler üzerinde düzenlemeler yapılarak fotoğrafları olduğundan farklı gösterilmekteydi. Hatta çoğumuz, daha doğrusu elinde telefon olan herkes instagramda fotoğraf paylaşmadan önce manipülasyon yapıyor.

Yapay Zeka kategorisindeki içerikler için tıklayınız

Deepfake uygulamalarına bakacak olursak görüntü işleme araçları artık durağan içeriklerle yetinmeyip insanların sadece bir fotoğrafını veya videosunu kullanarak sesini, hareketlerini, yüz ifadelerini taklit edebilmektedir. Yapay zeka nasıl ki sizin arama motoru sonuçlarınızı kullanarak sizlere ilgi alanlarınıza hitap edecek reklam içerikleri üretip yeter artık dedirtecek kadar karşınıza çıkıyorsa Deepfake algoritmaları da yine size ait veri kullanarak yeni içerikler üretiyor. Üstelik sizleri memnun etmeyecek, size ait olamayan, hatta size zarar verecek suç aletlerine dönüşebiliyor. Düşensenize sadece bir fotoğrafınız kullanılarak bir hırsızlık suçuna ait video da zanlı olarak gösterildiğinizi!!

Mona Lisa videosu en çok karşımıza çıkan Deepfake örneklerinden biridir. Gördüğünüz gibi görsellerde Mona Lisa’nın yüz ifadesi değiştirilmiş, konuşturulmuştur. Tabi bizler Mona Lisa’nın öldüğü bildiğimiz için bunun gerçek olmadığını anlamak zor değil fakat özellikle yurt dışındaki siyaset alanında çok fazla kullanılmaktadır. Ünlü devlet adamlarının fotoğrafları sahip oldukları ideolojiyle ters düşen konuşmaların yer aldığı videolarla birleştirilmekte, sesleri, yüz ifaderi taklit edilmektedir. Mona Lisa’ya gülsek de gördüğümüz gibi Deepfake tam bir siber suç silahı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir