UNPLUGGED LEARNİNG (BİLGİSAYARSIZ KODLAMA) NEDİR?
Kodlama, bilgisayarın donanımına nasıl davranacağını anlatmak için yazılan komut dizisidir. Fakat kodlama mantığını öğrenmek ya da öğretmek için illaki bilgisayara ya da tablete ihtiyaç yoktur. Bilgisayar olmadan da kodlama öğretmek mümkündür. Bilgisayar ihtiyacı bulunmayan etkinlikler Unplugged Learning (Bilgisayarsız Kodlama) olarak ifade edilmektedir. Bilgisayarsız kodlama özellikle İlköğretim kademesindeki çocukların en çok ihtiyaç duyduğu fiziksel aktiviteler, problem çözme ve algoritmik düşünme becerilerinin geliştirilmesi gibi kodlama dışındaki diğer kazanımlara da cevap vermektedir.
21. Yüzyılda Öğrenci Profili yazısını okumak için tıklayınız. |
Son günlerin gündem maddelerinden birisi olan eğitimde bilgisayarsız kodlama (Unplugged Learning), okul öncesi ve ilköğretim seviyesinde kullanılan, bilgisayar olmadan verilen kodlama mantığıyla öğrencilerin problem çözerken düşünme becerisini geliştiren ve birçok farklı çözüm yolları bulmasına yardımcı olan bir tekniktir.
Bilgisayarsız kodlama, çeşitli kartlar ve fiziksel aktiviteyi artırıcı etkinliklerin de yardımı ile çocuklara kodlama eğitiminin temelinin verilmesinde kullanılan bir tekniktir. Hayatımıza her geçen gün daha çok girmekte olan ve neredeyse her alanda hayatımızda yer alan yazılımı ilköğretim derslerinde göstermek amacıyla birçok yöntem ve teknik kullanılmaktadır. Bunlardan biri de bilgisayarsız kodlama etkinlikleridir. Bilgisayarsız kodlama eğitiminin temelinde, verilen bir senaryodan öğrencilerin problemi çözmelerini sağlamak vardır.
UNPLUGGED LEARNİNG NASIL KULLANILIR?
CS Unplugged, daha çok yapılandırmacı bir yaklaşıma dayanmaktadır. Öğrencilere birkaç basit kurala dayanan zorluklar verilmekte ve bu zorlukları çözme sürecinde kendi başlarına güçlü fikirleri ortaya çıkarmaktadırlar. Bu durum öğrenmenin daha kalıcı olmasını sağlarken öğrencilerin kendi fikirlerini keşfetmelerine yardımcı olmaktadır. Hazır olarak bulunan siteler ve materyal kullanılarak sınıf ortamında öğrencilerle beraber yapılmaktadır. Çeşitli kartlar, ipler ve etkinlik kağıtlarıyla çocuklara kodlama eğitimi vermektedir. Daha önceden verilen bir senaryo üzerinden kartlar veya gerekli malzemeler kullanılarak yapılır.
Eğitim kategorisindeki yazıları okumak için tıklayınız. |
UNPLUGGED LEARNİNG EĞİTİME KATKILARI
- Bilgisayarsız kodlama (Unplugged Learning), teknolojiden bağımsız bir öğrenme ortamı oluşturmaktadır.
- Bilgisayar olmayan ortamlarda kodlama öğretimini sağlar.
- Öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir.
- Problem çözme becerisi geliştirir.
- Algoritmik düşünme becerisi geliştirir.
- Yaparak-yaşayarak öğrenme ve günlük hayatta karşılaşılan problemlere pratik çözümler getirir.
- Sorgulayıcı ve üretici bireyler yetiştirir.
- Motor becerilerin ve beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar.
- Fırsat eşitliği sunar.
UNPLUGGED LERANİNG EĞİTİMDEKİ ÖRNEKLERİ
- Tospaa.org : Tospaa bilişim sınıfı bulunmayan okullarda kodlama dersi anlatabilmek için üretilmiş bir masaüstü kart oyunudur. Oyunun amacı tospaayı engellere takılmadan hedeflere ulaştırmaktır.
- csunplugged.org: CS Unplugged, kartlar, ip, boya kalemleri ve birçok eğlenceli araç ile kullanılan bulmacalar ve çekici oyunlar aracılığıyla Bilgisayar Bilimleri dersi veren ücretsiz öğrenme etkinlikleri koleksiyonudur.
- code.org : Sınıfta bilgisayar olup olmamasına bakılmaksızın, bilgisayar bilimlerinin temelleri öğretilebilir.
- kesfetprojesi.org: Bu proje kapsamında, ilkokul 5. sınıflara yönelik bilinçli ve güvenli internet kullanımı üzerine eğitim, sınıf içi etkinlikler, video ve oyun kartları gibi farklı içerikler, öğretmen, veli ve çocukların kullanımına sunulmuştur.