Deloitte Teknoloji Trendleri raporu “2019 Teknoloji Trendleri: Dijital Sınırların Ötesinde” adıyla yayınlandı. İleri teknoloji ürünlerinin de olduğu raporda, bu teknolojilerden ayrı makro trendlere de yer verildi.
Rapor önümüzde ki 1,5 – 2 yıllık süreyle özel ve kamu sektöründe kullanılacak ve gelecek 10 yılımızı şekillendirecek bir değişimden söz etmekte.
Deloitte ilk teknoloji trendleri raporunu, henüz daha akıllı telefonların yeni yeni filizlenmeye başladı ve bulut bilişimle, nesnelerin interneti teknolojilerinin emeklediği dönemlerde yayınlamıştı. Deloitte teknoloji trendlerini o günden beri yakından takip ediyor ve bir kahin gibi şirketlerin ufkunu açmaya yardımcı oluyor, nitekim 2010 yılında yayınladıkları raporda olduğu gibi şirketler er ya da geç bir şekilde o teknolojileri işlerine entegre ediyorlar ve yarışta hızlı olan kazanıyor.
Nesnelerin İnterneti kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Yayımlanan raporda, bilgi teknolojilerinin işletmelerle olan ilişkisi yeniden tanımlanıyor ve teknolojinin iş dünyasında ki güçlü yeri bir nevi sağlamlaşmış hatta tescillenmiş oluyor.
Nedir Bu Teknolojiler?
Yapay zeka:
Yükselişi hiç bitmeyen, güçlü bir aktör olarak sektörlere giriyor. Firmalar yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojileri temel süreçlerden sonra, ürünlerin oluşturulması, hizmet ve endüstrinin geleceğini kurgulamak için kullanıyor. Artık “Ne işimize yarayacak?” demek yerine, “Neden burada da kullanmıyoruz?” demeye başladılar bile.
Yapay Zeka kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Bulut bilişim büyüyor:
Bulut bilişimin bilgi teknolojileri için çok önemli bir kilometre taşı olduğunu hemen herkes kabul ediyor, ancak artık yeni bir aşamaya gelme vakti geldi. NoOps sistemler, teknik kaynakları tam anlamıyla soyut bir hale getirdi ve yönetimsel işlemler otomatik bir hale geldi. Artık işletmelerinin sunucu hizmetleri, çok daha hızlı ve sistematik bir biçimde yürütülüyor.
Bulut Bilişim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
İşler değişiyor; 5G:
Artık dünyada uzak kavramı kalmadı, belki haritaya baktığımızda “çok uzak ya hu!” diyebilir ama örgüsel ağlar ve sınır bilişim gibi teknolojiler iş alanları için uzak kavramını kaldırdı. Gelişmiş ağ iletişimleri sayesinde, yeni ürün ve hizmetler hemen yaygınlaşmaya başlıyor.
İletişim yeniden tanımlanıyor; akıllı ara yüzler:
Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, işitsel analitik gibi teknolojiler son tüketici boyutuna ineli epey zaman alıyor. Artık, bu teknolojileri, yeni amaç olarak iletişim süreçlerinde kullanmanın vakti geldi.
Artırılmış Gerçeklik kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Sanal Gerçeklik kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
Pazarlama; kişiye özel deneyim:
Birçok müşteri artık standart pazarlama tekniklerinden sıkılmaya başlamış olacak ki, artık evlerin kapıları vurulmuyor. Müşteri deneyimini en üst düzeyde tutan pazarlama sistemleri geliştirilmeye, müşterisini tanıyan şirketler ürünlerini müşterisinin hangi ihtiyacını karşıladığını bilerek sunmaya başladı.
Geç oldu ama oldu; DevSecOps ve siber zorunluluk:
Siber güvenlik, gizlilik, risk yönetimi ve uyumluluk artık bir ürünü çevrelemeye başlamış durumda.
Kaynak: Dijital Biz. (2019, Mart). 2019 Yılının Öne Çıkan 6 Teknoloji Trendi. Dijital Biz, s. 35-36.