Genç Akademisyen İçin 10 Öneri

Genç Akademisyen İçin 10 Öneri

Genç Akademisyen İçin 10 Öneri: Çağımızda hangi mesleği yaparsak yapalım kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekmektedir. Fakat akademisyenlikte bu durumun daha önemli olduğunu kabul etmek doğru olacaktır. Çünkü ilgilendiğimiz bilim dalları her geçen gün çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve yenilenmektedir. Bu nedenle kendinizi geliştirmek için yeni yollar bulmalı ve bu yolları aktif tutmalısınız. Ele alınan bu yazıda ise genç akademisyen için şu 10 stratejinin uygulanması önerilmektedir:

1. Takip Mekanizması Oluşturun
Çalıştığınız alanla ilgili güncel konuları yakından takip etmeniz gerekmektedir. Bunun için dergi ve gazeteleri; yerli ve yabancı olmak üzere, internet ortamında bulunan içerikleri de takip etmeniz önerilebilir.
İlgilendiğiniz konularla ilgili en iyi yerli ve yabancı dergileri sürekli takip etmeli ve bu dergilerin yaptıkları yayınları izlemelisiniz. Bu takip ileride nasıl yayınlar yapmanız gerektiği hakkında size ufuk açacaktır.  Örneğin, her hafta pazar günü takip ettiğiniz dergiden bir makale okuyarak işe başlayabilirsiniz. Bu dergileri araştırmak için web of science veri tabanını kullanabilirsiniz. Bir akademisyen adayının ya da akademisyenin takip mekanizmasında bulunması gereken içerikler şu şekilde sıralanabilir:
  • Akademik Dergiler
  • Alanınızdaki en iyi bilim insanları
  • Alanınızdaki magazin dergileri
  • Gazeteler
  • Web sayfaları
  • Masaüstü veya mobil uygulamalar
  • Sosyal medya (Facebook, Twitter vb.) sayfaları
  • Yazılmış ve yeni çıkan kitaplar
  • Yerli projeler (TUBİTAK, Kalkınma Ajansları vs.)
  • Yabancı projeler (Cost, Erasmus, AB projeleri vs.)

Fakat takip ettiğiniz bu web içeriklerini nasıl depolayacaksınız? Bu noktada feedly veya pocket uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca ilgi duyduğunuz konularla ilgili Google Alerts ve Google Scholar Alerts gibi takip mekanizmalar faydalı olabilir. Bu mekanizmalara bir anahtar kelime tanıtılması yeterlidir. Daha sonrasında tanıtılan kelime ile ilgili internete bir içerik eklendiğinde size e-mail gelecektir.

2. Çevrimiçi Kurslara Katılın

Alanınızla ilgili internet ortamında pek çok ücretsiz kurs bulunmaktadır. Bu kurslara Kitlesel Açık Çevrimiçi Kurs (Massive Open Online Course – MOOC) denilmektedir. Bu kursları araştırmak için; Udacity, EdX, Coursera, Udemy, Khan Academy gibi sitelere göz atabilirsiniz.

3. Dijital İçerikler Üretin

Çalıştığınız alanla ilgili çeşitli içerikler üretmeye çalışın. Örneğin, WordPress üzerinden blog yazın veya Youtube’da bir kanal açın. Bu sayede aynı konuları takip eden kişilerle diyalog kurabilir ve onların eleştirilerini de dinleyebilirsiniz.

4. Networkünüzü Güçlü Tutun

Akademik alanda yapılan önemli araştırmalar, genellikle birçok disiplindeki araştırmacıların çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır. Son dönemlerde birçok alanda, disiplinler arası çalışmalar daha özgün bulunmaktadır. Farklı alanlarda çalışan bilim insanları ile yapacağınız çalışmalar için bir ekip gerekecektir. Bu nedenle iletişim becerilerinizi geliştirmeniz, daha özgün ve etkili çalışmalar içinde bulunmanıza yardımcı olabilir.

5. Dünya – Uygarlık Tarihini Okuyun

Bir bilim dalı ile ilgilendiğinizde onunla ilgili yeni makale, proje, tez gibi ürünler ortaya koymanız beklenmektedir. Bu ürünlerin vazgeçilmez özelliği ise “özgün” olmalarıdır. Bu nedenle uygarlık tarihini okumanız, yeni olarak neyin gündeme gelebileceğini kestirmenize ve çalışmalarınıza yön vermenize katkıda bulunacaktır.

6. Felsefe Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Bir alanla ilgili akademik anlamda çalışmak, o alanın felsefesini yapabilecek doygunlukta olduğunuzun göstergesidir. Bu nedenle temel felsefi akımlara ve alanınızda yer alan temel kuramlara hâkim olmalı ve yapacağınız çalışmaları bu temeller üzerine inşa etmelisiniz.

7. İngilizcenizi Geliştirin

19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başından itibaren bilimin dili İngilizce olmaya başlamıştır. Alan yazında (literatürde) yer alan birçok kaynak İngilizce yayımlanmakta, uluslararası saygın konferanslarda İngilizce konuşulmaktadır. Bu anlamda İngilizceye olan hâkimiyetinizin akademik kariyerinizi doğrudan etkileyeceğini unutmamalısınız.

8. Ulusal ve Uluslararası Konferanslara Katılın

Ulusal ve uluslararası konferanslar bir bilim insanına çeşitli katkılar sunmaktadır. Bu katkılar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalıştığınız alandaki güncel konularla ilgili sunumlar dinleyebilirsiniz.
  • Alanınızdaki birçok akademisyen ile iletişim kurabilir, çeşitli fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
  • Dinlediğiniz sunumlar veya fikir alışverişleriniz, yeni çalışma konularınıza ilham kaynağı olabilir.
  • Konferansın yapıldığı bölgenin kültürel özelliklerini gözlemleme fırsatı bulursunuz. Bu gözlem, özellikle insan faktörünün konu olduğu sosyal bilimlerde büyük önem taşımaktadır.
  • Konferans sayesinde çalışma ortamından bir süre uzaklaşırsınız. Nitekim sürekli aynı yöne bakan bir insan daha sonra diğer yönlerin varlığını bile unutabilir.
 9. Öğrenmeyi Öğrenin

Çalıştığınız alanla ilgili muhtemeldir ki; her geçen gün yeni bilgiler, teoriler, uygulamalar ortaya çıkmaktadır. Özellikle teknoloji ile ilgili bir alanda çalışıyorsanız bu durum bilgilerinizin ömrünü kısaltmakta ve yeni bilgilere ihtiyacınızı artırmaktadır. Bu nedenle öğrenmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Yani bir bilgiyi nasıl edinebileceğiniz noktasında kendinizi tanımalı ve kendi öğrenme tarzınızı belirlemelisiniz (Metabiliş).

10. Toplumsal Sorunlara Duyarlı Olun

Toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmak için STK’ları (Sivil Toplum Kuruluşu) takip edebilirsiniz. Yalnızca çalıştığınız alanlardaki sorunların çözümünde değil, içinde yaşadığınız toplumun farklı sorunlarına çözümler bulmada rol almaya gayret edin.

Bonus: Hobi olarak bir sanat ve bir spor dalı ile ilgilenin 🙂

Akademisyen olmak isteyenler ya da genç akademisyenler için önerdiğimiz stratejilerin faydalı olmasını dileriz. Uyguladığınız stratejileri, önerilerinizi ve eleştirilerinizi yorum olarak paylaşmanız bizi mutlu edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir