İşbirlikli öğrenme modeli birden fazla öğrencinin bir araya gelerek çalışmasıyla gerçekleşir. Derslerimizde bu modeli kullanmak için önemli sebeplerimiz var.
Nerede Birlik Orada Dirlik
Öğrencilerin öğretmenlerinden öğrenecekleri kadar birbirlerinden de öğrenecekleri şeyler vardır. Tanıdığım pek çok öğrenci sınavlardan önce arkadaşlarıyla birlikte çalışmanın başarılarını artırdığını ifade etti.
İşbirlikli öğrenme sosyalleşmeye zemin hazırlamaktadır çünkü insanları daha yakından tanımak için sosyal münasebetler kurmak gerekmektedir. Öğrencilerin akademik başarılarını artırırken birbirleriyle sosyalleşmelerine de büyük ölçüde katkı da bulunan bu tekniği kullanmak için derslerde yapacağımız grup çalışmalarıyla alakalı kritik noktalardan bahsedeceğiz.
Neden Değerler Eğitimi ? Başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız. |
Kargaşayı Önlemek
Grup çalışmaları insanları genellikle heyecanlandırmaktadır. Sınıf ortamında yapılacak grup etkinliği öğrencileri birbirlerine yoğunlaştırdığından ötürü etkinlikle alakalı talimatları dinlememektedir. Etkinlik esnasında ne yapacağını bilmeyen öğrenciler kargaşaya yol açar. Kargaşayı önlemek için gruplar oluşturulmadan önce etkinlik öğrencilere adım adım anlatılmalıdır. Sınıf içinde sessizlik sağlanmadığı sürece öğretmen etkinliği anlatmamalıdır. Kararlı ve net şekilde öğretmen sessizlik sağlanmadan etkinliğe başlamayacağını ifade etmeli ve susarak öğrencileri beklemelidir. Öğrenciler bir süre sonra birbirlerini susturacaktır. Sessizlik sağlandıktan sonra etkinlik anlatılmalıdır.
Homojen Gruplar
Sınıflarımızda maalesef birbiriyle iletişim kurmayan öğrenciler bulunmaktadır. Etkinliğin düzeyi fark etmeksizin öğrencilerin derslerde başarısı zayıf olan arkadaşlarıyla çalışmak istemediklerini fark ettim. Sınıfın tümünün etkinliğe katılımını sağlamak için oluşturulan gruplar çok önemlidir. Öğretmenin oluşturduğu gruplara öğrenciler itiraz etmekte kendi arkadaşlarıyla çalışmak istediklerini ifade ederek itirazda bulunmaktadır. Bence öğretmenler öğrencilerin arkadaşlık durumunu göz ardı etmeden homojen grupları önceden oluşturmalılardır. İtiraz kabul edilmemelidir.
Oyun Tabanlı Öğrenme Nedir? Başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız. |
Herkesin Yardımlaştığı Yerde İşler Yarım Kalmaz
Grup etkinliği esnasında bazı öğrenciler çok baskın olabiliyor akabinde birbirlerini incitip ağlatabiliyorlar. Öğretmen etkinlik esnasında çok iyi gözlemci olmalıdır. Sorun yaşanan gruplara müdahalede bulunmalıdır. Mesela gruptaki her üyeye eşit görev vererek öğrencilerin tümünün çalışmaya katılımını destekleyebilir.
Unutmamalı ki yalnız taştan duvar olmaz.
Sevgilerimle.