Learning Gaps (Öğrenme Boşlukları), öğrencinin geçmişte öğrendiği bilgiler ile gelecekte öğreneceği konular arasında bilgi eksikliğinden dolayı oluşan boşluklara denir.
Geçmişten günümüze kadar hemen hemen herkesin bildiği bir eğitim şekli var bu da birleştirilmiş sınıflar. Genellikler köy okullarında ilköğretim seviyesinde uygulanmaktadır. Öğrenci sayısı az olduğu için en az iki sınıf birleştirilip tek bir öğretmen ile ders işlenmektedir. Daha sonra ilerleyen dönemlerde merkezdeki okullara gidildiği zaman yani orta öğretim veya lise dersler konusunda zorlanmaktadır çünkü aslında öğrenmesi gereken tüm konuları tam anlamıyla öğrenememiştir.
Öğrenciler birleştirilmiş sınıflarda aldığı eğitim sonucunda genelde İngilizce, Matematik ve Türkçe derslerinde zorlandığı görülmüştür. İngilizce ile başlayalım. Öğrenciler gramer konusunu en baştan eksik ve yanlış öğrendiği zaman düzeltilmesi zor olmaktadır. Bunun için öğretmene çok fazla görev düşmektedir. Müfredata uygun ders anlatabilmesi için öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin uygun olması gerekmektedir. Aynı şekilde bunlar matematik dersi içinde geçerlidir. Öğrenciler yeteri düzeyde alt yapı oluşturamadıkları zaman ilerleyen dönemlerde matematik için çok zor bir ders diye ön yargı oluşmaktadır. Learning Gaps (Öğrenme Boşlukları), öğrencinin geçmişte öğrendiği bilgiler ile gelecekte öğreneceği konular arasında bilgi eksikliğinden dolayı oluşan boşluklara denir.
Learning Gaps (Öğrenme Boşlukları) Nasıl Giderilir?
Öğrenme Boşlukları öğretmen tarafından fark edilmesi genellikle okul değişikliği yapıldığı zamanlarda gerçekleşiyor. Bu öğrenme boşlukları öğretmen tarafından giderilebilmektedir. Fakat bunun uzun bir süreye ihtiyacı vardır. Sınıf ortamında tüm öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyeleri aynı olmadığı için bunların sınıf dışı etkinlikler ile giderilmesi gerekmektedir. Bu etkinlikler için çeşitli eğitim uygulamaları kullanılabilir.
Gelişen teknoloji ile artık öğrenciler kendi öğrenme ve bilgi seviyelerine göre okul dışında bile eğitim alabilmektedir. Öğretmenin öğrenci için hazırlayacağı bir program doğrultusunda öğrenci eksik bilgilerini gidererek uygun hazır bulunuşluk düzeyine gelebilir ve bu sayede müfredata uygun konu işlendiği zaman arada oluşan öğrenme boşluklarını azaltarak anlamlı öğrenme gerçekleştirebilir. Bunun için gerekli materyaller öğretmen tarafından oluşturulabilir veya hazır olarak geliştirilen materyallerde kullanılabilir. Bu materyalleri öğrencileri ile paylaşacağı çeşitli eğitim ortamları bulunmakta bunlardan bazıları: Edmodo, Beyaz Pano, Articulate vb. bunlar gibi eğitim ortamlarında öğrenciye hazırlanan eğitim videoları ve destekleyici testler ile öğrencinin uygun hazır bulunuşluğa ulaşması sağlanabilir.
“Eğitim” kategorisine ulaşmak için tıklayınız. |