Augmented Reality (Artırılmış gerçeklik) sanal ortamlarda hazırlanmış olan nesnelerin gerçek nesnelerin üzerine yerleştirilmesi ile görüntü oluşmasını sağlayan bir teknolojidir. Gerçek dünyadaki fiziksel ortamı çeşitli teknolojiler (telefon, tablet, sanal gözlük vb.) aracılığı ile bir görsel veya metin üzerinden kişilere detaylı bilgi sunmasıdır. Bu teknolojinin biz kullanıcılarına sağladığı avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır.
“Artırılmış Gerçeklik ve Eğitim” Başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız. |
Augmented Reality Avantajları
- Arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile ders ortamlarına zenginleştirilmiş materyaller sunulmaktadır.
- Gerçek dünyadaki fiziksel ortamı çeşitli teknolojiler (telefon, tablet, sanal gözlük vb.) aracılığı ile bir görsel veya metin üzerinden kişilere detaylı bilgi sunmaktadır.
- Kullanıldığı uygulamalara, nesnelere dinamiklik ve gerçekçi hissi kazandırmaktadır.
- Ticari sektörde kişilere aynı ortamlarda nesne deneme imkanı bulmaktadır.
- Öğrencilerin derse olan ilgisini ve motivasyonunu arttırmaktadır.
- Bu teknolojinin kullanımı ile dersin giriş kısmında dikkat çekme amaçlı, gelişme bölümünde detaylı bilgi vermek amaçlı kullanım sağlamaktadır.
- Dersi duyuşsal materyalle desteklemek istendiği durumlarda bu teknolojinin kullanımı dersimize akıcılık sağlayacak ve dersin hedeflerine ulaşmasını sağlayacaktır.
- Soyut kavramların somutlaştırılmasında kullanılabilmektedir.
- Konuların 2b modellerle, 3b modellerle, animasyonlarla, videolarla zenginleşmesini sağlamaktadır.
Augmented Reality Dezavantajları
- AG uygulamamız için kullanacağımız cihazın yeterli donanım özellikleri bulunmaması bazı kısıtlamalara yok açmaktadır. Bellek, grafik gücü, işlemci olanağı, internet olanağı vb. unsurlar cihazımızda yeterli durumda olmalıdır.
- AG uygulamalarının çevre koşullarında etkilendiği unutulmamalıdır. Ortamda bulunan ışık, gürültü gibi unsurlar AG uygulamasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
- AG kullanılan programların yazılım hatası, teknolojik üründen kaynaklı hatalar olabilir.
- Uygulama anında cihazın tepkileri geç algılaması, zaman kısıtlamaları uygulamanın tam verimli çalışmasını engelleyebilir.
- AG uygulamalarını kullanan kişilerin kullanılacak teknolojik aletin (HoloLens, Google Glass vb.) kullanımı hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
- Arttırılmış gerçeklik uygulamaların kullanıldığı cihazların (HoloLens, Google Glass vb.) mali değerlerinin yüksek maliyetli olması
Artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımının avantajları, dezavantajlarına gör daha nitelikli ve çok olduğu görülmektedir. Bu nedenle artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanımının yaygılaşcağı düşünülebilir. Özellikle bireylerin teknoloji ile etkileşime girmesi gereken durumlarda augmented reality teknolojisi kullanılabilir. Çünkü gerçeklik hissi sayesinden kullanıcalara çok yönlü bir deneyim imkanı sınmakta ve bireysel tecrübeler kazandırmaktadır.
Artırılmış Gerçeklik kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |