Blokchain (Blok Zinciri) Kullanım Alanları ve Örnekleri

Blokchain (Blok Zinciri) Kullanım Alanları ve Örnekleri

Blokchain, bitcoin ile ortaya çıkmış, adını ilk defa bitcoin ile duyduğumuz veri tabanı güvenlik sistemidir. Adı ile anlaşıldığı gibi blok zincirlerinden oluşur. Bu bloklar birbirlerine özel bir şifreleme mantığı ile bağlanmış zincirlerden oluşmaktadır. Bu sayede bilgileri güvenli bir şekilde içerisinde tutmaktadır. Bloklar birbirine kriptografik bir şekilde bağlı olduğu için sürekli büyüyen düzensiz bir veri tabanıdır.

“Blockchain” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere blokchain dağınık bir veri tabanıdır. Verilerimizi güvenle tutup istediğimiz zaman karşı tarafla paylaşmamıza olanak sağlayan bir sistemdir. Şimdi bu sistemin kullanım alanlarına ve kullanıldığı yerlere bakacağız. Blokchain ilk defa sanal para birimi olan bitcoin ile ortaya çıktığını biliyoruz. Her ikisinin de kullanılmasının amacı para transferi yapılırken güvenli ve masrafsız bir sistem gereksiniminden dolayı üçüncü taraf bir yazılımdır. Buradan anladığımız gibi blokchain merkezi olmayan verileri tutan dağınık bir veri tabanıdır.

Blokchain satın alma ve veri gönderme gibi süreçleri yöneten akıllı bir sistemdir. Böylelikle işlem süresi kısalır ve maliyet düşürülür.

Blockchainin kullanım alanlarına bakacak olursak en önemli kullanım alanları kripto para (sanal para birimleri) ve bitcoin olmuştur. Günümüzde bitcoin sanal para dışında bine yakın kripto para birimi vardır.

Finans Sektöründe Kullanım Alanları:

Blokchain Kullanım Alanları

Birçok finans sektörü ve bankalar blokchain teknolojisini kripto para dışında başka kullanım alanlarını araştırmaktadır. Yenilikçi gelişmeler elde etmeye çalışmakta ve blokchain teknolojisini sektörde kullanmak için birçok yatırımlar yapılmaktadır. Blokchain teknolojisinin finans sektöründe kullanılması olası bazı finansal kullanım alanları;

  • Ödeme işlemleri;
  • Takas işlemleri ve yönetimi;
  • Para transferleri (gelecekte tüm bankaların muhtemel kullanacakları sistem);
  • Alışveriş platformları;
  • Doğrulama ve yetkilendirme sistemlerinde;

 

Kamu Sektöründe:

Blokchain Kullanım Alanları

Blokchain teknolojisinin kamu alanında da kullanılması yenilikçi yaklaşımların olduğunun göstergesidir. Kamu alanında blokchainin kullanılması öncül uygulamaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu teknolojinin kamu alanında kullanılması olası kullanım alanları;

  • Dijital kimlik/pasaport;
  • Oylama / doküman işlemleri;
  • Akıllı sözleşmeler;
  • Vergi işlemleri;
  • Sosyal güvenlik sistemleri;

 

Teknolojik Alanda:

Blokchain Kullanım Alanları

Şu anda internet üzerinde yapılan dijital sözleşmelerde kullanılmaya başlanılan blokchain bu konuda büyük bir önemi var. Bu sayede üçüncü şahıs görevi görmektedir. Günümüzde noterler bu işi üstlenmiştir. 2014 yılında duyurulan Etherum blokchain 2.0 ile adlandırılan alt yapısı ile dijital sözleşmeler için öncü olmuştur ve en çok tercih edilen olmuştur.

Blokchainin beklenen ve en çok heyecan uyandıran bir diğer kullanım alanı ise akıllı ev ve iş sistemlerinde kullanılmasıdır. Akıllı yapıların güvenliğini sağlayacak popüler bir sistem olma yolundadır.
Sadece bunlarla kalmayarak nesnelerin interneti (IoT) konusunda da etkin bir oyuncu olması bekleniyor.

“Nesnelerin İnterneti” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir