Drop Shipping’ i stoksuz satış olarak ifade edebiliriz. Firmalar ürünleri stoklarında tutmak yerine, siparişlerini tedarikçi firmalara yönlendirerek tedarikçi deposu üzerinden satış yapmaktadır. Bu yapı içerisinde kullanıcılar geniş ürün yelpazesi içerisinde kıyaslama yapma şansına da sahiptirler. Müşteriler e-ticaret sitesine giriş yaptıklarında farklı ürünleri görebilir ve bu ürünleri satın alabilirler.
Platform içerisinde arka planda ise satıcı firmalar gelen siparişleri tedarikçi firmalara yönlendirirler ve ürünleri tüketiciye ulaştırılmasını sağlar. Tüm bu işlemler XML entegrasyonu ile uygulanmaktadır. XML entegrasyonunda tedarikçi konumundaki firmalar, ürünlerinin fotoğrafını, fiyatını, açıklama ve genel özelliklerini stoksuz satış yapan firmaya gönderir. Firma ise kendi e-ticaret sitesine gönderilen dosyayı ekleyerek tedarikçi firmadan ürünleri çeker. Trendyol, Hepsiburada, n11, Alibaba ve Amazon, Drop Shipping uygulayan bazı şirketlerdir.
Drop Shipping Avantajları:
Drop Shipping yapan firmaların bir depoya ihtiyaçları olmamaktadır. Depo benzeri ihtiyaçları olmadığı için firmaların stok yönetimi gibi çok fazla zaman alan işlemlerle meşgul olma durumları bulunmamaktadır. Depo yönetimi gibi bir görev olmadığı için buralarda çalışacak olan personelin maaşları da firmaya kalmış olur. Ürünlerin birçok firma ve işletme tarafından aynı sayfa üzerinden satışı gerçekleştiği için geniş hedef kitlelere hitap etme oranı da yüksek olur.
Depo stok yönetimi ve ürün paketleme gibi işlemler olmadığı için internet bağlantınızın olduğu her yerden e-ticaret sitesini yönetebilir tedarikçilerle iletişim kurarak ürün siparişlerini verebilirsiniz.
Stoksuz satış yapmaya başladığınızda, ürün satın almak için herhangi bir sermayeye ihtiyacınız olmaz. Düşük maliyetlerle e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. E-ticaret siteleri yalnız kendi sitelerinde satışa sundukları ürünlerin stok maliyetlerini tedarikçi firmaya öder. Satmadığı bir ürün için ücret ödemez. Ürün paketleme ve kargo işlemleri de tedarikçi firma tarafından yapıldığı için e-ticaret firması her hangi bir kargo ücreti ödemek zorunda kalmaz.
Drop Shipping Dezavantajları:
Stoksuz satış yaptığınız için ürünlerin toptan fiyatına satmakta zorluklar yaşanmaktadır. Kâr oranının düşük olması başlangıçta yapacağınız satışların gelir seviyesinin çok düşük olmasına sebep olacak. Kâr oranının düşük olması e-ticaret firmanızın uzun vadede planlar yapmasını gerekli kılmaktadır. İşinizi büyütmek için yapacağınız yatırımlar da bu çerçevede gecikebilir. Kargo maliyetlerinin e-ticaret işletmesinin sorumluluğunda olduğu durumlarda adet olarak satılan ürünlerde maliyetin artmasına neden olmaktadır. Stok ve depolama yapmadığınız için ürün takip hizmetlerinde zorluklar yaşanır. Bu durum müşterilerinizden sürekli şikayet almanıza sebep olabilir. Hizmetlerinizin yavaş olması sürekli bir hal aldığında sosyal mecralar üzerinden alacağınız eleştiriler marka imajınızı zedeleyebilir.
Stoksuz satış platformlarından birisi olan amazon ürünlerinin satışının takibi için bireysel olarak kişilere yetkiler vermektedir. Tüm bu gelişmeler e-ticaretin ne kadar büyük bir pazar olduğunu gözeler önüne sürmektedir.
“Yatırım Alan Girişimler” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |