Türkiye’de 2018 yılında yatırım alan girişimler yaklaşık 100’ü bulmuş ve toplam olarak 29,2 milyon yatırım yapılmıştır. En çok yatırım alan girişimler ise Fintech, SaaS, Pazarlama Teknolojileri, E ticaret, Regtech, Pazaryeri olarak sıralanabilir. Ayrıca KOSGEB ve TÜBİTAK 2018 de fikir aşamasındaki projelere 12.2 milyon dolarlık bir yatırım yapılmıştır. 2018 yılındaki verilere göre Türkiye yatırım yapma sıralamasında 28. sırada bulunmaktadır. Aşağıda 2018 yılında yatırım alan girişimler yer almaktadır.
1-Bizim Hesap
2013 yılında kurulmuştur. 2018 yılında 490 bin dolar yatırım almıştır. KOBİ’lere ön muhasebe olmak üzere hayatlarını kolaylaştıracak hizmetleri sunmayı hedeflemektedir. BizimHesap, E-Fatura entegrasyonu, E-Ticaret sitelerine özel çözümler, gelir gider takibi, cari hesap takibi, E-tahsilat entegrasyonu, online ön muhasebe raporlama programı gibi hizmetler sunmaktadır. Ayrıca kolay proje takip sistemiyle tek bir ekranda yapılan projelerin durumlarını takip edebilme imkanı sağlamaktadırlar.
Web Sayfası: https://www.bizimhesap.com
2-Carbon
Şirketlerin günlük ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için kurumsal araç paylaşımı sağlamaktadır. 2018 yılında 210 bin dolar destek almış bir girişimdir. Şirketlerin en büyük giderlerinden biri olan araç giderlerinin optimize edilerek ve zamanlarının daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Akıllı araç profili, otomatik entegrastyonlar, akıllı doküman tanıma, masraf yönetimi, bakım/onarım yönetimi, doküman yönetimi, havuz aracı yönetimi, akıllı raporlama gibi özellikleri bulunmaktadır.
Web sitesi: https://www.carbonmobility.com
3-Digime3D
Yerli girişimlerden birisi olan Digime3D 2018 yılında Tarvenn’den 2.2 milyon TL değerleme ile yatırım almıştır. Üç boyutlu görüntüleme teknolojisi ile vücut analizi yaparak, vücut, yağ ve kalori analizi yapılabilmesini ve bu analizleri grafikler sayesinde kullanıcılara sunmaktadır.
Web sitesi: https://www.digime3d.com
4-EkoHesap
Şahıs ve en fazla 20 çalışanı olan firmalar için geliştirilen ön muhasebe servisidir. Toplam 7 kişi tarafından yönetilmektedir. 2018 yılında 88 bin dolar yatırım almıştır. Firmaların fatura yönetimini, gelir gider takiplerini, müşteri/tedarikçi takiplerini, tahsilet ve ödemeleri, vergi durumlarını, stok hizmetlerini raporlayarak sunmaktadır.
Web sitesi: https://ekohesap.com
5-Piri
Şehri gezerken o şehre ait hikâyeleri dinleyerek gezmenizi sağlayan sesli yürüyüş uygulamasıdır. 2018 yılında 434 bin dolar yatırım almıştır. AppStore veya PlayStore’dan indirilebilmektedir. Çevrim için ve çevrim dışı çalışanilen uygulama ile 24 den fazla şehirde 1000’den fazla rotayı deneyimleyebilirsiniz.
Web sitesi: https://www.piriguide.com/tr/anasayfa/
6-Kimola
2014 yılında veri alanında metin verisi işlemek için şirketleşen Kimola, 2018 yılında 225 bin dolar yatırım almıştır. Kimola’nın yapay zekâsı sayesinde “sporla ilgilenenler”, “müzik severler” gibi gruplar oluşturulabilecek, ilgi alanlarına göre hangi televizyon programları, dizileri izlediğine dair verilere ulaşılabilecektir.
Web sitesi: https://kimola.com/tr –yapım aşamasındadır.
7-Mapplico
Türkiye’nin önemli olan e-ticaret sağlayıcılarından IdeaSoft’un 2018 yılında yatırım yaptığı (yapılan yatırımın miktarı belirtilmemiştir) Mapplico online ticaret ile uğraşan kişilerin mobil cihazlar ile de kullanılabilen bir uygulamadır. AppStore ve PlayStore aracılığıyla indirilebilen uygulama, müşterilerinize daha hızlı ve kolaylıkla ulaşılabilmenizi sağlamaktadır. Düşük maliyet ve yazılım bilgisi gerektirmeden kullanılabilen program, pratik bir ara yüze sahiptir.
Web sitesi: https://www.mapplico.com
8-Obilet
Obilet internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden isterdiğiniz yere, otobüs bileti sorgulatıp alabileceğiniz bir hizmet sunmaktadır. 2018 yılında Dünya’nın önde gelen denetleme firmalarından birisi olan Deloitte tarafından 4 milyon dolar yatırım almıştır. MasterCart tarafından Avrupa’nın en iyi seyehat uygulaması seçilmiştir. oBilet; otobüs bileti alırken firmaları kıyaslayabilmeniz ve size en uygun otobüs biletini kolayca alabilmeniz için 2012 yılında Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından kurulmuştur.
Web sitesi: https://www.obilet.com
9-Reztoran
Türkiye’nin online olarak rezervasyon yapılabilen Reztoran, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bodrum’da 900’ün üzerinde üye restorana ücretsiz olarak rezervasyon imkanı sağlamaktadır. 2018 yılında 317 bin dolar yatırım almıştır. Kullanıcıların online ortamda rezervasyon yapmasına olanak sağlamakta ve ayrıca hangi restoranda kaç kişinin hangi saatte rezervasyon yaptığını ve restoranlar hakkında kullanıcıların merak ettiği bilgileri sunmaktadır.
Web sitesi: https://www.reztoran.com
10-Tapu.com
Gayrimenkulleri alıcılarla buluşturmak için kurulmuş bir platformdur. Alıcıların şeffaf, güvenli ,satıcılar içi hızlı bir şekilde alışverişin gerçekleşmesini sağlamaktadır. 2015 yılında, bilinçli alıcıların gayrimenkulleri piyasa değerinde bulabilecekleri düşüncesinden yola çıkmışlardır. Ayrıca eklenen gayrimenkullerde gereğinden fazla şişirilmiş fiyatlara yer verilmemektedir. Böylece daha şeffaf, güvenilir ve hızlı alışverişler gerçekleştirilebilmektedir. 2018 yılında 1.2 milyon dolar yatırım almışlardır.
Web Sitesi: https://www.tapu.com
11- Trusturk
2016 yılında Ali TİRKEŞ tarafından kurulmuştur. 14 kişilik bir ekip tarafından yönetilien Trusturk e-ticaret ve parakendeciler için servis sağlayan bir platformdur. 2018 yılında 625 bin dolar yatırım almıştır. Finansman çözümleri, katma değerli servisler, sigorta çözümleri, danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Web sitesi: http://www.trusturk.com
12- Tulum Anne
Sıınırlı kullanım süresine sahip ama fiyat olarak yüksek olan hiç kullanılmamış veya az kullanılmış bebek ve çocuk eşyalarının diğer ebevynlere ulaştırmalarını sağlayan bir platformdur. Arya Kadın Yatırım Platformu ve Galata Business Angels‘tan 2 milyon dolar yatırım almışlardır.
Web sitesi: https://tutumluanne.com
13- VoltLines
2018 yılında 320 bin dolar yatırım alan VoltLines 2017 yılında kurulmuştur. İstanbul’daki kurumsal şirketlerin çalışanları için abone olduğu bir ulaşım servisidir. 1.000.000 kişiye, 50.000 aracıyla hizmet vermektedir. İyzico, Dominos, Canon gibi şirketlere hizmet vermektedir.
Web sitesi: https://www.voltlines.com
14-Yollando
Yollando; Türkiye’den, tüm Dünya’nın alışveriş yapmasını kolaylaştıran, paket yönlendirme servisidir. Paketlerin indirimli olarak gönderilmesini, eğer birden fazla ürün aldıysanız bunların birleştirilmesini, hızlı iade ve daha bir çok özelliklerle ile kullanıcılara hizmet vermektedir. Tarvenn Ventures yolando.com a 2,5 milyon TL değerleme ile yatırım yapmıştır.
Web sitesi: https://www.yollando.com
15- Temizlik Devi
Temizlik işlerinin ofislerde ve iş yerlerinde temizlik şirketleri tarafından yapılarak zamandan kazanç sağlamak amacıyla kurulmuştur. Evlerde bayanların, geri kalan zamanlarında temizliğe harcayacakları zamanı, dinlenme, eğlenmeye ayırmalarını sağlamayı hedeflemektedir. 50’den fazla şehirde hizmet vermektedir.
Web sitesi: https://www.temizlikdevi.com