Bulut bilişim gün geçtikçe daha popüler bir teknoloji olması, eğitimde de yapılan çalışmalarla uzun zamandır gündeme gelmektedir.
Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi, 2004 yılında Virtual Computing Laboratory (Sanal Bilişim Laboratuvarı) çalışmasıyla altyapıları yeterli olmayan okullara güçlü hesaplama servislerine erişebilmeleri için bulut bilişimle kullanabilecekleri bir ortam oluşturmuştur (Averitt vd.., 2007).
Farklı bir çalışma ise Çin’de 200 milyondan fazla öğrenciye hizmet veren bir e-öğrenme platformu sayesinde Çin’de ki az gelişmiş ve gelişmiş şehirlerin arasında ki eğitim farklılıklarını ortadan kaldırmaktır; proje kapsamında okullarda eğitime destek amacıyla e-öğrenme ortamları oluşturulmuştur (Sevli, 2011). Ülkemizde ise MEB bünyesinde çalışmaları devam eden FATİH projesinin bilişim boyutunu oluşturan Eğitim Bilişim Ağı (EBA), eğitime destek amacıyla çalışmalar yürütmektedir.
Bunların dışında Microsoft tarafından her yıl MEB’e bağlı kurumlar ve üniversitelerle yapılan anlaşmalarla Office 365 platformu sayesinde paydaşlar Office uygulamalarına internet tabanlı ortamlarda erişebilip bu ortamlarda ortaklaşa çalışmalar yapabilmektedir (365.web.tr, 2018).
Bulut bilişim servisleri sadece resmi eğitim kurumlarında değil, aynı zamanda özel kurumlar tarafından da uzaktan eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Nitekim Turkcell Akademi servisi bünyesinde bulundurduğu eğitim içerikleriyle birçok kullanıcıya uzaktan eğitim olanağı sağlarken aynı zamanda Turkcell bünyesinde çalışan personelinin hizmet içi eğitim gereksinimlerini de gidermektedir (Turkcell Akademi, 2018).
İlgi çeken aşağıdaki yazılardan hangisini okumak istersiniz?
Görünmeyen Kahraman: Bulut Bilişim Nedir? |
Her Yerden Eğitim İçin Bulut Bilişim |
Tüm İhtiyaçlar İçin Bulut Bilişim Hizmetleri |
Bulut Bilişim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Teknoloji kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |