Hayalet Titreşim Sendromu, artık teknoloji ile birlikte günümüzde çoğu insanda rastlanan bir durumdur. Hayalet Titreşim Sendromu içinde bulunduğumuz dönem içerisinde kimsenin elinden düşürmediği akıllı telefonların aslında cebimizde titremese bile bizim titrediğini sandığımızdan dolayı ortaya çıkmış bir durumdur. Ortaya çıkan bu sendrom aslında Sinir bilimindeki Hayalet Uzuv Sendromundan ismini almıştır.
Hayalet uzuv herhangi bir sebepten dolayı insanda ampute edilen bir uzvun insana sanki kesilen organ aslında yerindeymiş gibi his vermesidir. Beyin kendi içinde o uzvun olduğu yerde bir sorun olduğunu anlar ve kendi kendine hayalet uzuvdan gelen bir ağrı yaratır. İşte Hayalet Titreşim sendromunda da buna benzer bir durum vardır.
Sinir bilimciler, insanda oluşan bu durumun aslında sosyal medya, insanın sevdiği kişiler, iş ile alakalı gelen bildirimlerde beynimizde dopamin adı verilen bir hormonun salgılanmasının arttırılmasıyla oluştuğunu söylüyorlar. Yani günümüzde nerdeyse bir uzuv haline gelen telefonlardan bir müddet bildirim alamamak artık beyinin alışmış olduğu bu dopamin hormonunun alınmadığını gösteriyor. Bu durumda beyin sanki bildirimler gelmiş gibi vücuda sinyal vermeye başlıyor. Böylece insanlar da hayalet titreşimi algılamaya başlıyor.
Yapılan araştırmalara göre insanların %90 kadarı bu sorunla karşılaşıyor fakat bu insanların sadece %10 kadarı bu durumu çok sık yaşıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Larry Rosen ise “Pantolonumuzun bir yere sürtünmesinden tutun da bir sandalyeyi yerinden oynatmamızdan dolayı yayılan titreşimi cep telefonumuzdan gelen bir titreşim olarak algıladığımızı söylüyor.”
Hayalet Titreşim Sendromunun Çözümü Var mı?
Hayalet titreşim sendromunun çözümü tabiki de vardır.
Yapılan araştırmalara göre;
- Cihazın titreşimini kapatmak %75
- Kullandığımız cihazı farklı bir cepte taşımak %63
- Cep telefonunu değişmek %50
Yukarıda belirtilen çözümleri uygulamak belirtilen oranlarda bu duruma çözüm olabilmektedir.
Ayrıca bu durumdan kurtulmak sanıldığı gibi çokta zor değildir. Siz eğer cep telefonunda bakma ihtiyacı duyuyorsanız hemen dikkatinizi dağıtacak şeylere yönelebilirsiniz(Şarkı mırıldanmak vb.). Çok aktif bir sosyal medya kullanıcısı iseniz bir sosyal medya diyeti uygulayın. Mesajla haberleşmek yerine konuşmayı tercih edin ve gün içerisinde sizi kaygılandıracak düşüncelerden uzak durmaya çalışın.
“Nöropsikiyatri Nedir?” isimli yazımızı okumak için tıklayınız. |
1 Comment