Özel Eğitimde Sanal Gerçeklik

Özel Eğitimde Sanal Gerçeklik

Özel eğitimde sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımını incelemeden önce sanal gerçeklik kavramına bir göz atalım. Sanal gerçeklik, bilgisayar üzerinde kurgulanarak oluşturulan ortamların, sanki içindeymişiz gibi algılamamızı sağlayan birçok duyu organı ile gözlemleyebildiğimiz etkileşimli ortamlardır. Yıllardır bu konu üzerinde çalışmaların yürütüldüğü sanal gerçeklik son yıllarda daha çok insanların erişebileceği bir hal almasıyla birçok alanda kullanılmaya başlandı. Kullanılan bu alanlardan biride şüphesiz eğitim alanıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı özel eğitim almaları gereken bireyler için çok farklı türlerde ihtiyaçlara göre çözümler üretebilir sanal gerçeklik teknolojisi. Özel gereksinimi olan bireyler için iletişim, sosyal, akademik, günlük hayat vb. beceri ve yeteneklerini geliştirmede kullanılmaktadır.

“Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği” ulaşmak için tıklayınız.
 Özel Eğitimde Sanal Gerçeklik Uygulamaları Hangi Durumlarda Kullanılır?
  • Ulaşılması zor, pahalı olan ya da tehlikeli olan çalışmaların deneyimlenebilmesi

Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için çoğu deneyimler normal gelişimini tamamlayan bireylere göre daha zor, pahalı ya da tehlikeli olabilir. Bu gibi durumlarda hem bireylerin sağlığı açısından hem de ulaşılabilirlikte kolaylık açısından yapılan bu çalışmalar sanal ortamda gerçeğe yakın ve güvenli bir biçimde yapılabilir.

  • Öğrenciler için aktif katılımı sağlayacak öğrenme ortamı oluşturma

Öğrencilerin ders içinde pasif kalmaları istenecek bir durum değildir. Bazı durumlarda sadece gözleme dayalı öğretim tekniklerini uygulamak yerine sanal gerçeklik ile içerisindeki farklı senaryolara göre, senaryodaki karakterlere göre öğrencinin aktif olması sağlanabilir.

  • Sanal ortamlarda geri bildirimlerin anlık ve tutarlı olabilmesi

Sanal ortamlarda bilgisayarlar bireyin hareket ve davranışlarını takip edip, kaydetmeye ve bu kaydedilen veriler doğrultusunda anlık ve tutarlı geri dönütler vermeye uygundur. Böylece öğrencinin değerlendirmesi sadece görevler doğrultusunda değil verilen geribildirimlere göre değişen davranışları ile de değerlendirilebilir.

  • Bireylerin ihtiyaçlarına ya da gelişimsel durumuna göre eğitim ortamları ya da uygulamaları geliştirmede

Bu daha çok özel öğrenme gereksinimi olan bireyler için uygundur. Çünkü bu sanal gerçeklik uygulamaları her birey için özelleştirebilir olduğundan farklı tür özel öğretim gerektiren bireyler için uyarlanabilmesi kolaydır. Böylelikle öğrencinin mevcut yeterliliği, öğrenme hızları, isteklendirme gibi durumlarının herkes için farklı olduğunu düşünürsek sanal ortamların sürekliliği ve esnek yapısı sayesinde eğitimler ve uygulamaların bireyler için özelleştirebilmesi büyük avantaj sağlamaktadır.

“Sanal Gerçeklik” kategorisine ulaşmak için tıklayınız. “Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Eğitimdeki Örnek Uygulamaları” isimli yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir