Robotik kodlama nedir? Çocuklar için robotik kodlama kitleri nelerdir?

Robotik kodlama nedir? Çocuklar için robotik kodlama kitleri nelerdir?

Robotik kodlama: Bilgisayara veya elektronik cihazlara yazdığımız kodlarla robotlara yön verebildiğimiz, dönüşüm yapabildiğimiz alandır. Kodlama; bilgisayar ve elektronik devrelere herhangi bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlardır. Kodlamayı doğru bir şekilde yazarsanız robotları istediğiniz şekilde hareket ettirebilirsiniz. Robot ise üzerinde yer alan sensörler sayesinde çevredeki nesneleri algılayan, algıladığı verileri analiz eden ve sonuçlar üreten aygıttır. Akıllı şehirlerin ve akıllı robotların hayatımıza girmesiyle birlikte kodlama hepimizin bilmesi gereken bir beceri haline gelmiştir. Robotik kodlama kişilere yaratıcı düşünme, analitik düşünme, problem çözme becerilerini kazandırır. Kodlamayı öğrenmek yeni bir dil öğrenmek gibidir. Kodlama eğitimine erken yaşlarda başlamak öğrenmenin kolay ve kalıcı olmasını sağlıyor.

“Robotik kodlama nedir? Nasıl Yapılır? ” başlıklı yazıyı okumak için tıklayınız.

Birçok okulda ve özel eğitim kurumlarında robotik kodlama eğitimleri dersleri verilmeye başlanmıştır. Fakat kodlamayı öğrenmek için birçok ekipmana ve programa ihtiyaç duyuluyor. Çocukların yukarıda bahsedilen becerileri kazanabilmeleri için özel olarak üretilen robot kitleri ve setler bulunmaktadır. Bu setlerde bulunan robotların hareket edebilmesi için kodlamasının yazılması gerekiyor. Fakat normal hayatta kullanılan programlama dilleri yerine çocukların anlayabileceği şekilde, farklı yaş gruplarına hitap eden görsel kodlama programları tercih ediliyor. Bunlar Scratch, App Inventor, Lego Mindstorms gibi programlardır. Çocukların robotik kodlamayı öğrenmesi için tasarlanmış robotik kitler ise şunlardır:

  • Micro: Bit;

Birçok firmanın desteği ile geliştirilmiş, kodlamayı çocuklara kolay bir şekilde öğretebilmek için tasarlanmış olan microkontrülcü karttır. Ön kısmında 25 adet led, 2 adet buton yer almaktadır. Arka kısımda ise reset butonu, pil girişi, usb soketi, işlemci, pusula sensörü ve ivme ölçer bulunmaktadır. Çocuklar için blok yapısıyla programlanabilmesi kolaylık sağlamaktadır.

  • Micro: maqueen;

Dfrobot tarafından üretilmiştir. Micro: bit ‘i maqueen’ in üzerine takarak robotun kontrülcüye sahip olmasını sağlayabiliyorsunuz. Scratch’la programlanabiliyor. Üzerinde çizgi takip sensörleri, mesafe sensörleri, renkli ledler bulunmakta ve uzaktan kontrol edilebilmektedir. Scratchla programlanabiliyor. Çocukların kolay bir şekilde kullanabileceği bir robot kitidir.

  • Mbot;

Tekerlekli bir robotun temel hareketleri yanında üzerinde sensörler ve çıktı birimleri bulunmaktadır. Mbot’da çizgi sensörü, ışık sensörü, uzaklık sensörü, buton, ledler ve büzer bulunmaktadır. Arduino ve scratch yazılımıyla programlanabilmektedir. Akıllı cihazlarla da kontrol edilebilmektedir.

“Çocuklar İçin Kodlama Araçları – En İyi 10” isimli yazımızı okumak için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir