Sanal gerçeklik (Virtual Reality): Belirli cihazlar yardımıyla oluşturulan sanal bir ortamın kullanıcıya gerçeklik hissi vererek gerçek olmayan bir ortamda bulunmasını sağlamaktadır. Gelişen teknolojiye ayak uydurarak kendini yenileyen cihazlarıyla kullanıcıya kullanım kolaylığı sunmaktadır. Ayrıca sanal ortamlar, gerçek hayatta tehlikeli ortam ve olaylarda var olan riski en aza indirgemek için de hazırlanmaktadır. Örneğin; kimya dersinde “sodyum patlaması” deneyi yapmak isteyen öğrenciler, reaksiyon sonucunda hidrojen gazı açığa çıktığını ve reaksiyonun patlama şeklinde gerçekleştiğini gözlemektedir. Ayrıca bu deney yapılırken kıvılcım ve alev de çıkmaktadır. Sınıf ortamında bu deneyi gerçekleştirmek problem teşkil edebileceğinden sanal gerçeklik uygulamasıyla zarar görmeden uygulanabilir.
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) İle Kimya Deneyi
Sanal gerçeklik hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. |
Sanal Gerçeklik Teknolojisini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sanal gerçeklik teknolojisinin hayatımıza olumlu ve olumsuz katkıları vardır. Hayatımızdaki bazı gidişatı kolaylaştırdığı gibi bazı sorunlarda doğurmaktadır. SG teknolojisinde dikkat edilmesi gerekenleri özetleyecek olursak;
- Sanal gerçeklik (Virtual Reality) her ortam için hazırlanabileceği günümüz teknolojisinde tartışılmasız bir gerçektir. Fakat gerçek ortamda yaşanılası bir durumu sanala aktarmak yerine risk taşıyan veya gerçek ortamda yaşanamayacak durumları sanala aktarmak bu teknolojiyi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerdendir.
- Bir diğer dikkat edilecek husus ise sanal ortamı hazırlarken konusuna göre gerçeğe yakın bir ortam hazırlamak ve kullanıcıya sunmaktır. Gerçeğe uymayan ortam kullanıcının sanal gerçeklik deneyiminde ve çıkarımlarında sıkıntı yaşamasına neden olacaktır.
- Hazırlanan sanal ortamlar teknolojinin büyüsüne kapılmadan karmaşıklıktan uzak bir şekilde düzenlenmesi kullanışlılığı artıracağı gibi SG teknolojisinde dikkat edilmesi önemli bir husustur. Karmaşıklık kullanıcının yanlış noktalara dikkatini vermesine neden olacaktır. Bu yüzden kullanıcıda istenilen etki oluşmayacaktır.
- Günümüzde Sanal gerçeklik teknolojisi ile giyilebilir teknoloji ortak kullanılıp kullanıcıda gerçeklik hissi arttırılmaktadır. Giyilebilir teknolojilerde oldukça hassas sensörler bulunmaktadır. Ortak teknolojilerin kullanıldığı deneyimde bireyin sensörlere dikkat etmesi ortamın daha iyi algılamasına ve daha verimli sonuç elde etmesine olanak sunmaktadır.
- Kullanılacak sanal ortam ve cihaz kullanım amacına uygun seçilmelidir. Ayrıca bireyin bu teknolojiyi kolayca kullanabilmesi için kullanma talimatı hazırlanmalıdır.
Kaynakça:
- Kurbanoğlu, S. S. (1996). Sanal gerçeklik: Gerçek mi, değil mi?. Türk Kütüphaneciliği, 10(1), 21-31.
Artırılmış Gerçeklik kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Nesnelerin İnterneti kategorisindeki içerikler için tıklayınız. | Yapay Zeka kategorisindeki içerikler için tıklayınız |