Yapay Zekâ Uygulamaları: Tıp Alanı

Yapay Zekâ Uygulamaları: Tıp Alanı

Zeka; insanların problem çözme, soyut düşünme, kavramları anlama, algılama ve analiz etme gibi zihinsel yeteneklerin tümüdür. Yapay zeka kavramı, “insanı taklit etme yeteneğine sahip, etkileşim, öğrenme, uyum sağlama ve tecrübelerini genişleterek uygulama imkanı olan dijital teknoloji ve/veya uygulamalar” olarak tanımlanmaktadır. (Wirtz vd., 2018: 3-4). Günümüzde yapay zeka; spor, sağlık, finans, ulaşım ve eğitim gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu yazımızda tıp alanında ki uygulamalara yer vereceğiz. Yapay zeka tıp alanında teşhis, takip ve kayıtlarla ilgili işlemler de çok faydalı olmaktadır. Bu uygulamalar zamandan tasarruf sağlamak ve hataların da en aza indirilmesi için kullanılmaktadır.

Yapay Zeka kategorisindeki içerikler için tıklayınız

Doktorların daha doğru ve daha hızlı bir şekilde karar vermelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kişinin hastalık geçmişinde ki raporları analiz ederek ona göre çözümler üretebiliyor olması da watsonun önemli özelliklerindendir. Kısaca Ibm Watson hastalıklara çözüm üretmede, güncellenen verilerle hastalıkları teşhis etmede, sağlık alanında geliştirici öneriler sunmada kullanılmaktadır. Yapılan bir araştırmada ise Hindistan’ da Ibm Watsonun koyduğu tanılarla doktorların hastalara koyduğu tanılar %90 oranında eşleşmektedir(IBM).

“IBM Watson Yapay Zeka Programı” isimli yazımızı okumak için tıklayınız

Derin öğrenme teknolojileri kullanılarak geliştirilmiş bir yapay zekâdır. Radyoloji görüntüleri, ekg, kan testleri ve laboratuvar sonuçları gibi birçok veriyi hızlı bir şekilde analiz edebilme yeteneğine sahiptir. Bu uygulama verileri bir radyologdan 10.000 kat daha hızlı bir şekilde işleyip analiz edebiliyor.

2011’de Jotathan Rothberg tarafından kurulan start-up projesidir. Amaç ultrason ve MR’ lardan verimli şekilde işlenebilen tıbbi görüntüleme aygıtı oluşturmaktır. Bu projede ki temel amaç ise görüntüleme işleminin otomatik hale gelmesini sağlamaktır(Ceylan, 2018). Bu amaçlara uygun olarak ise iQ adında bir ürün geliştirmişlerdir. iQ kablosuz şarj, sınırsız depolama, dahili pil gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca dünyanın birçok yerinde ki hastaların tıbbi görüntülerine ulaşma ve bu sayede doktorların işbirliği halinde çalışmalarını sağlama gibi önemli bir özelliğe sahiptir.

Yukarıda verilen örnekler dışında yapay zekâ teknolojileri kullanılarak geliştirilen birçok uygulama da bulunmaktadır. Örnekler de belirtildiği gibi tıp alanında yapay zekâ en çok tıbbi kayıt, veri analizleri, tanı ve tedavi ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir