Zaman, hayatımızın en değerli ama kıymetini bilemediğimiz kaynaklarından biridir. Zamanı durduramayız, biriktiremeyiz, değiştiremeyiz fakat etkili ve verimli şekilde kullanabilmek için çabalayabiliriz. Zaman yönetimi için çeşitli stratejiler belirleyebiliriz.
Zaman herkes için eşit dağıtılmıştır. Kimsenin zamanı kimseden fazla ya da eksik değildir. Fakat herkes için eşit değilmiş gibi, zamanın değerini bilip etkili ve verimli kullanmaya çalışanlar az zamana çok şey sığdırabilirken; kıymetini bilmeyenler zamanın yetmediğinden yakınır durur. Aslında sorun zamanın yetmemesinde değil bizim zamanı hiç düşünmeden israf etmemizdedir. Saatlerce sosyal medyada gezinmeye zamanımız yeterken; konu ödev yapmak, kitap okumak ya da önemli bir işi yerine getirmek olunca işlerimiz yoğundur, zamanımız azdır bu nedenle de yetmiyordur.
Zamanı etkili ve verimli bir şekilde kullanmak istiyorsak bahaneler üretmek yerine zamanımızı yönetmemizi sağlayacak farklı yolları denemeliyiz. Bu nedenle gelin bize bu yolları basit ama önemli adımlarla sunan bilim insanları “Andrew C. Johnson” ve “John Sumpter” ın zaman yönetimi ile ilgili önerilerine hep birlikte göz atalım;
1)Bir Plan Yapmak
Plan yapmak başarıya ulaşmanın en kolay ve etkili yollarından biridir. Hedeflerinize ulaşmak için gerekli olan tüm görevlerinizi not edin ve bu görevlerinizi mümkün olduğunda basit iş adımlarına ayırın ve önceliklerine göre neyin ne zaman yapılması gerektiğini belirleyin. Bir seferde yalnızca bir göreve odaklanın ve görevleriniz bittikçe üzerlerine çizik atarak görev tamamlamanın keyfine varın.
2)Dikkat Dağıtan Öğelerden Uzak Durmak
Dikkat gerektiren görevleri yerine getirdiğiniz zaman e-posta ve sosyal medya hesaplarınızı kapalı tutun. Her ne kadar günlük iletişiminiz için önemli olsa da bu tür online hesaplarınızın dikkatinizi kolayca dağıtmalarına izin vermeyin.
3)Hayır Diyebilmek
Hayır diyebilmek çoğunlukla zordur fakat birçok işletme lideri başarısını büyük ölçüde “hayır” diyebilmeye dayandırmaktadır. Bir konuda bir şeyler yapmayı kabul edip daha sonra teslim edemediyseniz, karşı taraf daha fazla hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu nedenle gerçekçi olup “hayır” diyebilmek daha doğru bir davranış olacaktır.
4)Mola Vermek
Mola vermek insan beyni için gerekli olan eylemlerden biridir. Mola verdiğiniz zaman daha iyi performans gösterebilirsiniz ve mola sırasında beyniniz yenilendiği için yeni çözümler üretebilecek şekilde çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.
5)Her Fikri Kovalamaya Çalışmamak
Sürekli alternatif fikirler araştırmak keşfetmeye, araştırmaya ayırdığınız zamanınızın uzamasına neden olmaktadır. Kendi önceliklerinizi, hedeflerinizi gerçekleştirebilmeniz için öncelikle gerçekten önemli olan fikirleri araştırmalısınız. Her fikri araştırmaya çalışmamalısınız.
6)Kriz Anında Plan Düzenlemek
Eğer işleriniz yolunda gitmiyorsa plan ve öncelik listenizi düzenlemeniz gerekebilir. Denemeleriniz veya girişimleriniz başarısız olursa paniğe kapılmak yerine planınızı yeniden tasarlayın ve çözümlerine daha fazla zaman ayırın.
Eğitim kategorisindeki diğer içerikleri görmek için tıklayınız. |
Aşağıdaki ilgi çeken yazılardan hangisini okumak istersiniz?
Çocuklarınız ile 5 İngilizce Okuma Uygulaması | 21. Yüzyılda Öğrenci Profili | Mülteci Çocuklara Eğitim “Umuda Yolculuk” |