Etkili Sunum İçin Önemli 10 İlke

Etkili Sunum İçin Önemli 10 İlke

Etkili sunum yapabilir misiniz? Çoğu zaman iş ya da eğitim dünyasında sunum yapmak durumunda kalırız ve bu durum bizi tedirgin eder. Aslında tedirgin etmesinin sebebi sunum yapacak olmamız değil, sunumumuzu iyi bir şekilde yapamayacağımız fikrine kapılmamızdır. Oysa ki sunum hazırlama aşamasından başlayıpta sunumumuzu nasıl sonlandıracağımıza dek neler yapmamız gerektiğini billip, planlı ve programlı şekilde hareket edersek bu tedirginliği en aza indirebiliriz. İşte bu yazımızda sunum hazırlarken, sunum sırasında ya da sunumunuzun ardından hangi ilkelere dikkat etmelisiniz konusunda size tüyolar vermeye çalışacağız. Tüm bu önerileri dikkate alır ve uygulamaya geçirirseniz inanıyoruz ki tam da istediğiniz gibi etkili sunum gerçekleştirebilirsiniz. Bu ilkeleri sunum öncesinde ve sunum sonrasında olmak üzere şu şekilde sıralayabiliriz;

Sunum Öncesinde

1)Konuya Hakim Olmalısınız

Sunumunuzu hazırlamaya başlamadan önce hangi konudan bahsedecekseniz o konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapmalı, konuyu iyice öğrenmelisiniz. Ancak konuyu iyi bir şekilde öğrenirseniz önemli noktalarını belirleyebilir ve sunumunuzda yer verebilirsiniz.

“Verimli Ders Çalışmak İçin Önemli 6 İlke” konulu yazıyı okumak için tıklayınız.

2)Hedef Kitlenizi Dikkate Almalısınız

Sunumunuzu hangi gruba, topluluğa anlatacağınız çok önemli bir etkendir. Sunumda yer vereceğiniz bilgiler hedef kitlenizin bilgi seviyesine, yaşına vs. uygun olmalıdır. Çünkü sizin ne bildiğiniz kadar karşı tarafın sizi anlayabilme düzeyi de önemlidir.

3)Slayt Hazırlama Kurallarını Dikkate Almalısınız

Slaytınızı hazırlarken dikkat çekici olması açısından görseller kullanılmalıdır, dikkat dağıtmayan sade bir arkaplan seçilmelidir. 6 satır 6 kelime kuralına uyulmalı ve anahtar kelimeler kullanılmalıdır.

4)Sunum Provası Yapmalısınız

Sunumunuzun girişini nasıl yapacağınız, sunum sırasında nasıl anlatacağınız, nelere dikkat edeceğinizle ilgili pratik yapmak adına sunumunuzu kendi kendinize ya da yakın çevrenize anlatabilir bu sayede ilk heyecanınızı üzerinizden atabilirsiniz.

Sunum Sırasında

5)Görünüşünüze Önem Vermelisiniz

Sizi dinleyenlere önem verdiğinizi belirtmeniz ve özgüvenli olmanız açısından kıyafetinize, temizliğinize önem vermelisiniz. Şık ve sunum yapmaya uygun bir kıyafet tercih etmelisiniz

6)Heyecanınızı Kontrol Altında Tutmalısınız

Strese girmemek için kendi kendinizi telkin etmelisiniz. Eğer stresliyseniz nefes egzersizi yapabilir, su içerek telaşınızı yatıştırmaya çalışabilirsiniz. Unutmayın sunumunuzu sunacağınız kişilerde sizin gibi insan ve onlar da sizin yerinizde olsaydı heyecanlanırdı.

“Stres Azaltmanın Yolları” konulu yazıyı okumak için tıklayınız.

7)Ses Tonunuzu Ayarlamalısınız

Tebessüm ederek ve ses tonunuzu ayarlayarak sunumunuza başlamalısınız. Önemli noktalarda ses tonunuzu alçaltıp yükselterek, jest ve mimiklerinizi yerinde ve orantılı olarak kullanmalısınız.

8)Yeteri Kadar Konuşmalısınız

Anlatmak istediğiniz şeyi açık, net ve anlaşılır şekilde ifade etmelisiniz. Cümleleri uzatmaktan, aynı anlama gelen kelimeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde sunumunuz izleyenleri sıkacaktır.

9)Anlattıklarınızı Özetlemelisiniz

Sunumunuzun sonunda anlattıklarınızı kısaca ve önemli noktalarına değinerek özetlemeniz sunumunuzun kalıcılığını ve etkililiğini artıracaktır.

Sunum Sonrasında

10)Söz Hakkı Vermelisiniz

Sunumunuz bittikten sonra izleyicilerden takıldığı yerlerle ilgili soru sormalarını isteyebilir ve sorularını yanıtlayabilirsiniz. Ardından en son teşekkür ederek sunumunuzu sonlandırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir