Flipped Classroom
Eğitimin hayatımız, kişiliğimiz üzerindeki önemli etkileri tartışılmaz bir gerçektir. Bu önem çoğu kişi tarafından fark edilmiş durumda ki küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim alabilmek için çok fazla çaba sarf ediliyor. Hemen herkes tarafından sarf edilen bu çabaların karşılıksız kalmaması için geleneksel eğitimin dışına çıkılmasının, özellikle de dijital yerli dediğimiz yeni nesil öğrencilere hitap edebilecek yeni nesil bir eğitim modelinin tercih edilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyim. Çünkü teknolojinin giderek gelişmesi ve hemen her alanda yer bulması, eğitim dünyasında da kullanılmasını gerekli hale getirmektedir. Bu gerekliliğin nedeni hem teknolojinin getirdiği avantajlardan, kolaylıklardan yararlanmak hem de teknolojiyle iç içe olan günümüz öğrencilerinin teknolojiyle ilgili beklentilerini karşılayabilmektir. İşte tam da bu noktada devreye ‘Flipped Classroom’ eğitim modeli girmektedir. Türkçe karşılığı ‘Çevrilmiş/Ters Yüz Edilmiş Sınıf’ olan Flipped Classroom eğitim modelini özellikle de son zamanlarda daha sık duymaktayız.
Peki bu yeni nesil eğitim modeli olan Flipped Classroom nedir? İşte bu yazımızda Flipped Classroom modelinin ne olduğunu irdeleyeceğiz.
Nedir?
Bildiğiniz üzere geleneksel eğitimde öğretmen konuyu derste anlatır, dersin dışına ise ödev verir. Öğrenci derste pek aktif olmaz ve dersler daha çok öğretmen merkezli olur.
Flipped Classroom ise isminden de anlaşılacağı gibi geleneksel eğitimin ters yüz edilmiş halidir. Yani öğrenmenin ders dışında, ödev ve etkinliklerin ise ders içinde yapıldığı modeldir. Öğretmen herhangi bir dijital sınıf platformunda sınıf oluşturur ve dersin konusu hakkında oluşturduğu video, slayt vs. materyalleri bu sınıfa yükler. Öğrenciler bu sınıfa kaydolur ve dersten önce bu materyal içeriklerine çalışır, anlamadığı kısımları not eder. Derste öğretmen ve öğrenciler konu hakkında detaylıca tartışır, etkinlikler yapar, anlaşılmayan kısımlara açıklık getirilir. Böylece öğrenciler çok daha aktif hale gelir, ders daha etkili ve verimli şekilde işlenmiş olur.
Uygulama Alanları
Aslında Flipped Classroom bir eğitim modelidir dediğimiz için sadece okullarda kullanılabileceği akla gelmemelidir. Çünkü eğitim sadece okullarda değil, hayatın farklı alanlarında da olmaktadır. Mesela bir işyeriniz olabilir ya da herhangi bir kurumda yönetici olabilirsiniz. Çalışanlarınıza hizmet içi eğitim vermek, değişen şirket politikalarını anlatmak, işyeriniz için yeni temin ettiğiniz herhangi bir teknolojiyi/yazılımı tanıtmak gibi amaçlar için de bu modeli kullanabilirsiniz. Mesai saatlerini eğitime harcamak yerine mesai saatleri dışında eğitimi verip, anlaşılmayan kısımları mesai saatleri içinde belki kısa bir toplantıyla halledebilir, etkililiği ve verimliliği sağlayabilirsiniz.
Bu yazımızda Flipped Classroom’ un öneminden ve ne olduğundan bahsettik. İlerleyen yazılarımızda ise avantaj ve dezavantajları, nasıl uygulandığı gibi detaylara yer vereceğiz. Eğitimleri daha etkili, verimli hale getiren ve motivasyon sağlayan bu modeli detaylarıyla öğrenip öğrencilerinize ya da işyerinde çalışanlarınıza uygulamak isterseniz yazılarımızı takip etmeye devam edebilirsiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere hoşçakalın😊
Önerilen okuma için tıklayınız.