Dünya Okulu kitabının yazarı Salman Khan olmakla beraber Türkiye’deki baskısında çevirisini Cem Akaş yapmıştır. Kitabın yazarı Salman Khan tüm dünyanın bildiği Khan Academy’nin kurucusudur. Dünya okulu kitabını yazmasındaki amaç Khan Academy’nin nasıl kurulduğu ve kuruluşunda eğitim yönünden nelerin etkili olduğundan bahsetmiştir. Kitabın temel noktası eğitim olduğu için kitap incelemesinde bu eğitim noktalarına değineceğiz.
Kitabı ilk olarak yazar Khan Academy’nin nasıl ortaya çıktığından bahsediyor. Kendi yaşamından örnek vererek kendi yeğenine uzaktan eğitim vermesiyle bu kuruluşun temelinin atıldığından bahsediyor. Uzaktan eğitimle bu işleyişi gerçekleştirmesi günümüzde var olan eğitimdeki zaman ve mekândan bağımsız öğrenmenin başlangıcı sayılabilir. Yazar kitapta geleneksel eğitim anlayışında var olan eğitim yaklaşımını Khan Academy’de nasıl olması gerektiğini, yeni öğretim yaklaşımlarıyla nasıl ters düştüğünü ve bu yeni eğitim yaklaşımlarıyla, geleneksel eğitim yaklaşımının Khan Academy’yi nasıl şekillendirdiğinden bahsediyor.
Şimdi bu eğitim yaklaşımlarının kitapta nasıl işlendiğine bakalım. Kitapta yazarımız geleneksel eğitim anlayışında öğretmen merkezli bir eğitimin olmasından dolayı öğrencilerin bir konuyu öğrenip öğrenmediği umursanmadan bir başka konuya geçiş yapılıyor- bu nokta tam öğrenme modeli içinde geçerli (bir konu anlaşılıp, anlaşılmadığı önemsenmeden diğer konuya geçiş yapılıyor)- işte yazarımız bu noktada yeğenine vermiş olduğu matematik derslerinde onun öğrenme düzeyini dikkate alarak bireysel öğrenmesine dikkat çekiyor. Yazar bu konulara değinirken tüm argümanlarını literatürle ilişkilendiriyor.
Khan Academy’nin oluşumunda büyük önem taşıyan youtubedan sıkça söz ediyor. Youtube günümüzde eğitim için önemli yer kaplıyor. 2006 yılında youtube bu amaçla kullanan bir adam içerikler üreterek eğitime katkı sağlamış. Buna bakılarak Khan Academy’de şuan bulunan içeriklerin aslında ilk youtube aracılığıyla öğrencilere sunulduğunu görebiliyoruz.
Kitabın içerisinde Khan Academy’nin kuruluşunun maddi bir çıkar üzerine kurulmadığını ama ilerleyen süreçte yazarın kendi işini bırakıp eğitim için bu işe girmesinden dolayı maddi zorluklar çektiğini ve bu yüzden maddi bir sıkıntı içerisine girmiştir. Bu sıkıntıları ise youtubeda üretmiş olduğu içeriklerin binlerce hatta milyonlarca insana ulaşması sayesinde; tanınmasıyla (bu tanınma maddi durumu yüksek kişilerden oluşuyor Bill Gates gibi atlatmıştır.
Khan Academy’nin en büyük imkânlarından birisi ise herkese bedava eğitim olanağı sunması bunun nedeni ise yazarın Hindistanlı olması çünkü kitapta yazar dünyadaki bir çok ülkede başta kendi ülkesi olmak üzere iyi bir eğitimin o dönemin şartlarında maddi durumu yüksek bireylere verilmesinden kaynaklanıyor. Khan Academy sayesinde eğitime ihtiyaç duyan herkesin bu platform sayesinde ücretsiz olarak eğitim olanaklarından sağlamasını istemiştir.
Kitabın en önemli noktalarından biri tüm bunları yapan bir kişinin eğitime olan ilgisinden, heyecanından, merakından, bir şeyleri başkalarına aktarmak istemesinden kaynaklanıyor.
Kısacası bu kitap eğitime yönelik şeyleri bulmak isteyen kişilere yön gösterecek ve eğitimde yeni şeyler bulmalarına yardımcı olacaktır.
Kitap tanıtımları ile ilgili içerikler için tıklayınız. | Eğitim kategorisindeki içerikler için tıklayınız. |
aşağıdaki ilgi çeken kitap tanıtımlarından hangisini okumak istersiniz?
Eğitim Bir Kitle İmha Silahı | Duygusal Zeka | İdealist Öğretmen (Grigory Petrov) |