Podcast Nedir? Eğitimde Nasıl Kullanılır?

Podcast Nedir? Eğitimde Nasıl Kullanılır?

Podcast, çoğu zaman mp3 olarak kayıt altına alınan ses ve video dosyalarının internette paylaşılıp katılımcıların ise abone olmalarını sağlayabilen yeni nesil bir yayıncılık türüdür. Podcast, teknolojinin sürekli gelişmesi ile meydana gelen elektronik ortamlarda eğlence kavramı olsa da; zamanla farklı alanlar için de kullanılmıştır.

Podcast sisteminin ortaya çıkışı 2000’li yıllara dayanmaktadır. Önceleri iPod için geliştirilmiş olsa da şu an farklı çoğu cihazda kullanılabilmektedir. Bu sistemin diğerlerinden ayıran fark ise her yeni yayın veya bölümün otomatik olarak yüklenmesi ve yüklendiğinde bildirimler vermesidir.

“Nearpod İle İnteraktif Sunumlar” hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Podcast’ın Eğitimde Kullanımı

Hızla ve gelişerek ilerleyen podcast’in özellikle eğitim, tanıtım ve reklam gibi alanlarda kullanımı uzaktan eğitimin de hayatımıza girmesiyle birlikte oldukça artmıştır. Bu yazıda podcast’in eğitimde nasıl kullanıldığına dair bazı bilgilere ulaşabileceksiniz. Podcast eğitimde özellikle uzaktan eğitim aracı olarak kullanılsa da harmanlanmış öğrenme aracı olarak da günümüzde yer edinmeye başlamıştır.

Harmanlanmış öğrenme, klasik sınıf eğitimi ve çevrimiçi öğrenme yöntemlerini bütünleştiren bir öğrenme türüdür. Bu öğrenme türünün uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda eğitimde büyük oranda yükseköğretim kurumlarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Yükseköğretim kurumlarında birkaç farklı şekilde kullanılmaktadır. Bunlar; öğrencilerin eksik kaldığı yönlerini tamamlaması ve derslerini tekrar tekrar izleyebilmeleri için ders içeriklerini paylaşmak, yine öğrencilerin gerçekleştirdiği proje, ödev ve hazırlamış oldukları içerikleri paylaşılması, öğretmen ve öğrenciler için önemli olabilecek konular hakkında yapılan toplantıların kaydedilip paylaşılması ve dersler için hazırlanan farklı türde içeriklerin birleştirilerek podcast haline getirilmesidir.

            Podcast’in bu kadar kullanışlı ve popüler hale gelmesini sağlayan nedenler nedir diye düşününce ise karşımıza yazının devamındaki olumlu yönler çıkıyor. Bunlar ise; öncelikle ekonomik yani kullanıcı erişimlerinin ve içerik hazırlanmasının basit ve ucuz olmasıdır. Zamana ve mekâna bağımlı olmamasıdır. Her an her yerden ulaşılabilir olmasıdır. İçeriklere erişimin kısıtlı olmamasıdır. Tekrar izlenebilir veya dinlenilebilir olması ve güncellenebilir olması gibi nedenler podcast kullanımının artışının ve birçok farklı alana açılmasının bazı sebepleri olarak görülebilir.

“Podcasting içinde eğitim : Öğrenci tutum, davranış ve öz yeterlilik” hakkında detaylı bilgi için makaleye tıklayınız.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir